'Semaine chaude' in Congo: vervolg

-- door Eva Smets, vrijwilliger van Broederlijk Delen in Congo --


Nog maar net een uitgebreide, weldoordachte evaluatie van de afgelopen semaine chaude en RDC uitgeschreven en het is alweer tijd voor een hoogstnoodzakelijk 'postscriptum'. Tijdens de nacht van donderdag 10 juni op vrijdag 11 juni was Kinshasa éven het speelterrein van Eric Lengue - en ontsnapte de transitieregering ternauwernood aan de zoveelste poging tot destabilisatie.

Het was pas op vrijdagochtend dat de (sur)realiteit van de Congolese politieke toestand tot me door drong. Met een slaperig hoofd luisterde ik als gewoonlijk naar het RFI-nieuwsbulletin. Halfbewust registreerde ik slechts de woorden ‘processus de transition’ en tentative de coup d’état. "Mmmmm", vroeg ik me af, "welk ander Afrikaans land zit er momenteel in een transitieproces?". Pas toen de woorden 'Kabila' en 'Kinshasa' vielen, drong het bericht in volle omvang tot me door. (En daarmee was ik dan ook in één klap klaarwakker - waar zo’n tentative de coup d’état al niet goed voor is... ).

Twee dagen na de opluchting over de 'bevrijding' van Bukavu op woensdag 9 juni vervalt men onmiddellijk in het gekende, nerveuze patroon. Het kantoor wordt nog meer als gewoonlijk bezocht door leden van de sociékat. Iedereen wil de laatste geruchten toetsen. De mensen staan in kleine groepjes op straat en voeren geanimeerde gesprekken. Wie iemand kent in Kin is druk doende met zijn/haar appareil. Ook ik bel James wanneer het gerucht de ronde doet dat de opstandelingen op weg zijn naar de luchthaven. Wanneer RFI haar nieuwsbulletin leest vallen de
gesprekken stil.

Broederlijk Delen DOOR:

Deel dit artikel