Slachtoffers van de palmolie-industrie getuigen: 'We hebben wekenlang de zon niet gezien'

Margarine, zeep, lippenstift, ijs, industriële smeermiddelen, schoonmaakproducten ... Je kan het zo gek niet bedenken of er zit palmolie in. Geen wonder, het goedje bevat minder cholesterol dan dierlijke vetten en palmbomen leveren op korte tijd enorm veel op. Winstgevend dus. Maar hoewel de verkoopprijs laag is, betalen sommigen deze olie veel te duur.

Zo ook in Indonesië, de grootste producent van palmolie sinds 2007. Miljoenen ha regenwoud moeten er wijken voor reusachtige plantages. Dat gaat vaak gepaard met aangestoken bosbranden, die door de droogte weken kunnen aanhouden.

Een lachtertje is het niet. Dat blijkt uit de fotoreportage die fotograaf Keoma Zec maakte in de provincie Kalimantan.

 

maya Interviewees-20

1. Maya, 15 jaar. Helpt in de winkel van haar ouders
"Gedurende weken konden we niet ontsnappen aan de rook. Mijn mama kreeg ademhalingsproblemen en we brachten haar naar het ziekenhuis, maar daar was geen zuurstof voorhanden. Gelukkig kon ze terecht in een ander hospitaal."

"Ik ben bang voor de toekomst, want ik ken mensen die gestorven zijn door zuurstofgebrek. Alle ziekenhuizen zaten vol en niet iedereen kon de hulp krijgen die hij nodig had. De overheid heeft me zwaar teleurgesteld. Ze heeft helemaal niets gedaan om ons te helpen."

 

 

ahmad Interviewees-18

2. Ahmad, 53 jaar. Plantagearbeider
"Ik was vroeger voltijds rubberboer, maar ik ben een deel van mijn bomen verloren door branden. Daarom werk ik nu in een palmolieplantage. Dat brengt niet veel op, slechts 2 euro per dag. In het begin werd me verteld dat ik na 3 maanden meer zou verdienen, maar van die belofte is nog niet veel in huis gekomen."

"De palmoliebedrijven betalen niet alleen heel slecht, ze kopen ook onze gronden op voor extreem lage bedragen. Na bijvoorbeeld bosbranden is dat makkelijk voor hen, want de mensen hun velden zijn vernield en ze hebben dringend geld nodig."

"De overheid hebben we tijdens de branden niet gezien. Ze dook pas op toen het begon te regenen en het vuur op natuurlijke wijze geblust raakte."

 

 

Wati Interviewees-11

3. Wati, 39 jaar. Denkt aan verhuizen
"We zaten voortdurend in de rook door al dat vuur. We hebben wekenlang de zon niet gezien. Mijn kinderen en ik kregen ernstige gezondheidsproblemen. We moesten voortdurend hoesten en het werd steeds erger. De weinige medicatie die werd uitgedeeld, hielp nauwelijks."

"Mijn man was rubberboer en verloor al zijn bomen. We zoeken voorlopig ons heil in de rijstteelt, maar ik zie daar eigenlijk geen toekomst in. Ik zal mijn dorp en mijn familie moeten achterlaten om elders werk te zoeken."

 

 

mahiuni branden-21

4. Mahiuni, 45 jaar. Leerkracht lagere school
"Op dit ogenblik woedt er nog altijd een brand naast onze school. De kinderen zijn het al gewoon, ze spelen in de rook alsof dat de normaalste zaak van de wereld is."

"We zijn bang dat op een dag de vuren zo hevig zullen worden dat onze school en de huizen van onze kinderen vernietigd worden. We proberen de kinderen ook voor te lichten over de gevaren van vuur en de gezondheidsproblemen van de rook. Indien nodig raden we hen aan om zo vaak mogelijk een mondmasker te dragen. De regering doet helemaal niets."

 

 

Palangkaraya-4

5. Herman, 25 jaar. Vangt orang-oetans op
"We hebben momenteel 471 dieren in ons opvangcentrum. Door de branden komen er steeds meer binnen. Enerzijds omdat hun habitat steeds kleiner wordt, wat de ecologische dimensie van het probleem goed weergeeft. Anderzijds omdat ze door de rook kampen met dezelfde gezondheidsproblemen als wij."

"De ergste branden ontstonden volgens mij door de aanleg van nieuwe palmolieplantages in Centraal-Kalimantan. Zolang de overheid dit niet aan banden legt, zal er weinig veranderen. Ik hoop echt dat de ze eindelijk eens werk zal maken van deftige maatregelen en informatie."

 

Duurzame palmolie

 

Onder druk van milieugroeperingen werd in 2004 de RSPO opgericht (Roundtable for Sustainable Palm Oil). Dit overleg telt meer dan 1.700 leden, waaronder producenten, verwerkers, handelaren, fabrikanten, investeerders en milieu- en sociale ngo's. Ook onze Indonesische partnerorganisatie Sawit Watch is lid.

Wie een RSPO-certificaat wil verwerven, moet voldoen aan een aantal ecologische en sociale standaarden. De Belgische palmoliemarkt werkt eveneens aan duurzaamheid. Met de Belgische Alliantie voor Duurzame Palmolie (BASP) engageerden verschillende spelers van de palmolieketen zich om tegen dit jaar enkel RSPO-gecertificeerde palmolie te gebruiken in voedingsproducten voor de Belgische markt. Op zich een goede zaak, maar over de efficiëntie van het label bestaat nog heel wat discussie.

Op 16 december organiseert de BASP een conferentie om de stand van zaken en de verdere uitdagingen te bespreken. Sawit Watch neemt er alvast aan deel.

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels