Soedan: deze humanitaire catastrofe moet stoppen

In Soedan voltrekt zich de grootste humanitaire crisis van het jaar. Gevechten tussen regeringsgezinde milities en rebellen joegen 1,2 miljoen mensen op de vlucht. Ze riskeren elke dag hun leven en proberen in onmenselijke omstandigheden te overleven.

Habiba Adam vluchtte uit haar dorp naar het buurland Tsjaad.  “Wij zijn weggejaagd uit ons dorp, vertelt ze wanhopig. Wij zijn boeren en kweken gierst. De regering stuurde helikopters, maar we weten niet waarom die ons dorp in brand staken. Toen we hier aankwamen beperkte onze bagage zich tot een zak gierst en wat kookpannen”.


De vluchtelingen zijn verspreid. De meeste dolen rond in Darfur, een streek zo groot als Frankrijk, waar regeringsgezinde milities een aantal mensonwaardige kampen beheert en bewaakt.  Zo’n 200.000 staken de grens met Tsjaad over, waar ze tenminste veiliger zijn. In deze grensstreek met beheert Caritas drie kampen met 40.000 vluchtelingen. 120 lokale medewerkers van Caritas Tsjaad werken er 7 dagen op 7. Zij zijn belast met hygiëne en gezondheid, waterdistributie, verdeling van voedsel en andere basisbenodigdheden. De toestand wordt er echter stilaan onhoudbaar: de kampen zijn overbevolkt, er is een groot tekort aan water en voedsel. Caritas heeft zopas nog zeven vliegtuigen gestuurd met 3.500 tenten voor de vluchtelingen die niet in de kampen terecht kunnen.

In Darfur zelf  is de situatie nog dramatischer: de vluchtelingen zijn nog altijd overgeleverd aan de regeringsgezinde milities. Omdat het regime weigerde hulporganisaties toe te laten in Darfur, was onze hulp noodgedwongen beperkt tot het sturen van hulpkonvooien met eten en water. Nu wij van het regime toelating kregen, starten we een noodhulpprogramma voor 125.000 vluchtelingen.

Caritas wil dat deze humanitaire situatie stopt en roept de internationale gemeenschap op onmiddellijk werk te maken van een efficiënte bescherming van de vluchtelingen dat in Soedan:  hun leven is nog elke dag bedreigd door de milities.  

Meer informatie over Caritas International en onze projecten vindt u onze site www.caritas-int.be.
 

Deel dit artikel