'Soedan heeft de EU nodig'

Europa kan en moet een grotere rol spelen in Soedan. Die boodschap maakte Thabo Mbeki, voormalig president van Zuid-Afrika en vredesonderhandelaar van de Afrikaanse Unie, in Brussel over aan de commissie Buitenlandse Zaken van het Europees parlement.

Mbeki bemiddelt in Soedan namens de Afrikaanse Unie. Die kan je best vergelijken met onze Europese Unie, maar dan voor het "zwarte" continent. Zij heeft weliswaar minder impact, minder geld en (nog) minder geloofwaardigheid, maar het is wel de enige organisatie die zoveel Afrikaanse landen bijeenbrengt. Bovendien zijn de vertegenwoordigers Afrikanen en dat telt. De Soedanese president Omar Al Bashir zal net iets minder kittelorig reageren als Mbeki kritiek geeft op de "genocide" in Darfur dan wanneer die kritiek komt van Catherine Ashton, Herman Van Rompuy of Barack Obama.

Maar Darfur is vandaag niet het grootste zorgenkind van de doorgewinterde onderhandelaar. Terwijl strijdende partijen een uitweg zoeken voor Darfur aan de onderhandelingstafel in oliestaat Qatar, heeft Mbeki met zijn team de handen vol met de Soedanese verkiezingen van april en met het referendum dat begin januari volgend jaar moet plaatsvinden.
BRON:
MO* Magazine

Deel dit artikel