Solidariteit met Haïti is noodzakelijk

Deze nacht om 1.00u liet onze medewerker, Gerrit Matton, ons vanuit Port-au-Prince in Haïti weten dat de 4 coöperanten en 4 vrijwilligers van Broederlijk Delen in Haïti ongedeerd zijn. Niemand raakte gewond, maar iedereen is wel onder de indruk van wat hij of zij heeft meegemaakt.

Nu de medewerkers in veiligheid zijn, gaat veel aandacht naar eventuele repatriëring van een aantal onder hen. Broederlijk Delen plant een informatiemoment voor de familieleden van de medewerkers van Broederlijk Delen in Haïti. Zo hopen we hen de meest recente informatie te kunnen meedelen.

‘De situatie is dramatisch. Er is geen elektriciteit, het merendeel van de ministeries is ingestort. Alle mensen zitten op open ruimtes en er zijn al naschokken geweest. De wegen beginnen wat vrij te komen, maar ganse zones van Port-au-Prince liggen in puin. Doden en gewonden worden overal vanonder het puin gehaald. De ziekenhuizen kunnen geen mensen meer bijnemen. Het stadje Jacmel op de Zuidkust, blijkt ook zwaar beschadigd en zit nog zonder hulp’, laat Gerrit Matton ons weten via e-mail. Hij neemt nu contact op met de partnerorganisaties van Broederlijk Delen om te kijken of er daar gewonden of doden te betreuren zijn. Maar nu is al duidelijk dat de infrastructuur van enkele partnerorganisaties in Port-au-Prince zwaar beschadigd is.

Broederlijk Delen beslist om vandaag 100.000 euro vrij te maken voor projecten van wederopbouw. Ons doel is om op korte termijn een totaal van 250.000 euro in te zamelen bij het publiek. Dat kan door te storten op 000-0000092-92 met mededeling ‘0330’.

Wij roepen de Vlaamse bevolking op om in deze dramatische omstandigheden extra solidair te zijn met het armste land in het Westelijk halfrond. Verschillende noodhulporganisaties zijn al ter plaatse. Zij zullen de komende dagen aan reddingswerk doen en de slachtoffers medische verzorging bieden.

‘Broederlijk Delen wil zijn Haïtiaanse partnerorganisaties zo snel mogelijk terug operationeel maken zodat ze hun ontwikkelingswerk vlug kunnen hervatten’, zegt Rhoddy Petit, regioverantwoordelijke voor Haïti van Broederlijk Delen.

Broederlijk Delen drukt zijn medeleven uit met de vele slachtoffers van deze natuurramp. Wij hopen dat de internationale solidariteit het leed van het Haïtiaanse volk enigszins kan verlichten.

Voor meer informatie:
Rhoddy Petit, regioverantwoordelijke Haïti, tel: 0484/66.74.47
Karel Ceule, persverantwoordelijke Broederlijk Delen, tel: 0476/33.02.21

 

Deel dit artikel