Somalië: ondervoeding bij kinderen door droogte

Het niveau van ondervoeding bij kinderen jonger dan 5 jaar in centraal en zuidelijk Somalië is alarmerend. Op dit moment is het zelfs het hoogste niveau in de wereld, aldus het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC). In sommige delen van Somalië is het aantal kinderen met zware, acute ondervoeding bijna verdubbeld sinds maart.

"Een hoge stijging van het aantal gevallen van ondervoeding vind je zelfs in de regio's Bay en Shabeellaha", zegt Andrea Heath van het ICRC. "Deze gebieden staan normaal gezien bekend als 'de broodmand' van Somalië, maar nu lijdt bijna 11% van de kinderen jonger dan vijf aan zware, acute ondervoeding."

De cijfers tonen aan dat de bevolking amper nog het hoofd kan bieden aan de aanhoudende droogte en het gewapende conflict. "Boeren en herders die geen alternatieve graasland gevonden hebben, zijn het hardst getroffen", aldus Heath. "De mislukte oogst, veesterfte, stijgende voedselprijzen, het voortdurend geweld en de afwezigheid van humanitaire hulp zijn de belangrijkste redenen voor de ernstige situatie in centraal en zuidelijk Somalië."

Humanitaire hulp
Sinds oktober 2010 heeft het ICRC al hulpgoederen verdeeld onder een half miljoen mensen. Het ICRC en de Somalische Rode Halve Maanvereniging zullen hun diensten nu verder uitbreiden. Tien nieuwe voedingscentra worden geopend in Bakool, Gedo en Afgoye.

Mobiele teams met verplegers en voedingsspecialisten bezoeken mensen in de meest getroffen gebieden. Het Rode Kruis lanceert ook een nieuw voedselprogramma bovenop het reeds bestaande dat zich specifiek richt op kinderen jonger dan vijf en andere kwetsbare groepen zoals zwangere vrouwen.

Deel dit artikel