'Sorry, het recht geldt hier niet voor vrouwen'

Grote enquête in Oost-Congo: veiligheid nog altijd utopie

In Oost-Congo is het regeringsleger pas een nieuw offensief gestart tegen de rebellen van het FDLR. Maar eerdere pogingen om de regio te 'stabiliseren' zijn daar allerminst in geslaagd, zo blijkt uit een grootschalig onderzoek van Oxfam in 16 dorpen in Noord- en Zuid-Kivu.

oost_congo-Eleanor-Farmer_Oxfam© Eleanor Farmer / Oxfam
Louise Nyiranolozi, 42. Louise lives in Buporo camp with her six children. She has fled fighting five times and a natural disaster once. Louise and her family were living in hiding in the bush when her husband and three children got sick. They all died in the same week. Louise is president of Oxfam's hygiene committee and a member of the women’s forum (Oxfam protection work).
“I have nine children but three died. Now I have my three girls – 17, 15, six years old – a girl I rescued from the road Rose (name changed)(don’t know her age but she may be 3.5 years)– and two boys – 13 and seven years old. One day I went down and there was a girl sleeping on the road and she was so so dirty. She’d spent the night there. Women said, ‘there is always a woman who takes care of people and carries them to hospital, she will help’ – and I was the one. I bought soap, washed her and carried her on my back. I thought her Mum would come and get her but it’s now two years and no one has come for her."
Full testimony: http://wordsandpictures.oxfam.org.uk/

Minister van Buitenlandse Zaken Reynders sprak vorige week in Oost-Congo zijn steun uit voor de langverwachte militaire operatie tegen het FDLR, in lijn met de houding van de rest van de internationale gemeenschap. Maar over wat er zal gebeuren in de Kivu's als dit nieuwe offensief afgelopen is, daar is minder duidelijkheid over.

Een Oxfam-rapport leert dat de Congolese staat er, zelfs in die gebieden die formeel onder haar controle staan, nog steeds niet in slaagt om de bewoners te beschermen tegen gruwelijk misbruik. Gewapende groepen en legereenheden, maar ook lokale ambtenaren, gaan door met het uitbuiten en misbruiken van hele gemeenschappen.

Het Oxfam-rapport, Secure Insecurity, laat zien dat veel bewoners in Oost-Congo zover van het staatsgezag verwijderd zijn dat ze niet in staat zijn om toegang te krijgen tot basisdiensten, zoals bescherming tegen misdaden en eerlijke rechtspraak, of gedwongen worden om er fors voor te betalen. Gewapende groepen en Congolese politie- en legereenheden worden genoemd als daders, maar ook corrupte ambtenaren dragen schuld. Vaak zijn vooral vrouwen het slachtoffer.

Een Congolese vrouw vertelde Oxfam dat ze probeerde om een verkrachting aan te geven, maar ze te horen kreeg dat gerechtigheid niet gold voor vrouwen. Een man die de verkrachting van zijn vrouw wilde aangeven, werd zelf gearresteerd als dader.

Oxfam roept op om dringend vooruitgang te boeken bij de uitvoering van het Kaderakkoord voor Vrede, Veiligheid en Samenwerking, dat twee jaar geleden ondertekend werd door Congo en de buurlanden. In die overeenkomst beloofden alle partijen werk te maken van een hervorming van de veiligheidssector, versterking van het staatsgezag en economische ontwikkeling.

Koen De Groof, expert terzake bij Oxfam-Solidariteit, reageert:

"Veiligheid is de verantwoordelijkheid van de Congolese regering – en hervorming van overheidsdiensten die burgers moeten beschermen is hard nodig, zoals de verhalen uit het onderzoek van Oxfam aantonen. Mensen in Oost-Congo verdienen sterkere fundamenten voor de vrede, zodat ze voorgoed uit de geweldspiraal kunnen breken. We geloven dat een omkeer naar duurzame vrede mogelijk is, maar dan moeten er wel meer en betere inspanningen geleverd worden om veiligheid te garanderen, zonder dat burgers daarvoor hoeven te betalen."

Het staatsgezag moet snel geconsolideerd worden zodat het de Congolese burgers, die het behoort te dienen, beter kan beschermen en voor een duurzame vrede kan zorgen, zegt Oxfam.

 

Deel dit artikel