Sterke koffie door sterke vrouwen

Vrouwen El Salvador koffie Trias

In Centraal-Amerika komen vrouwen meer en meer op de voorgrond in de koffieproductie. Want mannen en jongeren migreren er vaker dan zij van het platteland naar de stad of het buitenland.

Helaas krijgen de vrouwen daardoor niet meer kansen in het gezin en in de koffiesector. Integendeel, ze bekleden er vaak een ondergeschikte positie. Meestal staan de landbouwpercelen op naam van hun echtgenoot, waardoor het niet evident is om aan leningen, marktinformatie of andere productiemiddelen te komen. 

TOOLBOX

Daarom ontwikkelde 11.11.11-lid Trias een toolbox waarmee de koffiecoöperatieven aan gendergelijkheid kunnen werken. "Als vrouwen gelijke kansen krijgen, versterken hun zelfbeeld en bestaanszekerheid", luidt het bij Trias. "Dat is een heuse stap vooruit in de bestrijding van plattelandsarmoede. Bovendien komt het de koffieketen zelf ten goede."

Verschillende landen

In El Salvador hebben de coöperatieven dit traject al succesvol doorlopen. Trias start het project nu op in Guatemala en de Filipijnen. En later hopelijk ook in Afrika.

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels