Stop slavenhandel Mauritaanse vrouwen: teken de oproep

Slavernij is de wereld nog niet uit, helaas. Momenteel worden Mauritaanse vrouwen verhandeld om er in Saoedi-Arabië als slaven in mensonwaardige omstandigheden te werken. Bij protest belanden ze in de gevangenis.

CLTM, vakbondspartner van Wereldsolidariteit en ACV in Mauritanië, ijvert voor hun vrijlating en onderneemt allerlei acties tegen deze barbaarse praktijken. Ook Wereldsolidariteit, ACV en de internationale vakbondskoepel (IVV) ondernamen al actie. Doe mee en onderteken de brief van het IVV gericht aan de Mauritaanse overheid met de uitdrukkelijk vraag om deze schendingen van arbeidsrechten te stoppen en de slachtoffers te vergoeden.

Steeds vaker stelt CLTM vast dat Mauritaanse vrouwen via werkbureaus naar Saoedi-Arabië gelokt worden met de belofte van een goedbetaalde job als verpleegster of leerkracht. Maar eens ze er toekomen, worden ze als slaven behandeld. Hun paspoorten en telefoons worden in beslag genomen en ze moeten onder dwang zware arbeid verrichten, vaak achter gesloten deuren. Regelmatig hebben ze te maken met fysiek en seksueel geweld. Ze worden gevangen gehouden in het huis van hun werkgever en kunnen nergens heen.

Wanneer ze protesteren, krijgen ze te horen dat ze op eigen kosten terug naar huis kunnen, maar de meesten hebben geen geld. Sommige vrouwen zijn al in de gevangenis beland waar ze volledig aan hun lot worden overgelaten. Het is dankzij de contacten van CLTM met het bureau van het IVV in Jordanië dat het gelukt is om alvast zeven vrouwen terug naar Mauritanië te halen.

Op vraag van CLTM schreven ACV en Wereldsolidariteit alvast deze brief naar de Mauritaanse overheid.

Ook jij kan helpen

Meer info vind je op www.wereldsolidariteit.be 

 

WSM DOOR:

Deel dit artikel