Stop wapenhandel en bescherm burgers in Gaza


De vredesgesprekken over een bestand in de Gazastrook zijn afgebroken en het geweld is opnieuw losgebarsten. Staten moeten daarom wereldwijd en met onmiddellijke ingang hun wapenleveringen aan Israël en Palestijnse gewapende groeperingen opschorten. Dit zolang er een ernstig risico bestaat dat deze wapens gebruikt zouden kunnen worden op een manier die in strijd is met het internationaal humanitair recht.

 


 

De laatste uitbarsting van geweld in Gaza brengt het aantal keer dat een wapenstilstand gebroken werd op zes in evenveel weken. Het nieuwe geweld heeft al tot nieuwe burgerslachtoffers geleid. Tot op vandaag werden in Gaza al meer dan 1.500 burgers gedood ; in Israël drie.. Er is naar schatting voor miljarden dollar schade doordat de waterinfrastructuur, sanitaire voorzieningen, gezondheidsvoorzieningen en huizen in Gaza gebombardeerd werden.
Respect voor het internationaal recht

Staten en volkeren hebben het legitieme recht om wapens te gebruiken ter bescherming van hun burgers tegen externe agressie. Maar alleen op voorwaarde dat het gebruik van dat geweld noodzakelijk en proportioneel is, en in overeenstemming en met het internationaal humanitair recht en de mensenrechten. De acties van zowel de Israëlische regering als de Palestijnse gewapende groeperingen roepen veel bezorgdheid op over schendingen van het internationaal recht. Het Wapenhandelsverdrag, dat door 118 landen ondertekend is, eist een verbod op wapenleveringen wanneer de leverancier op de hoogte is van hun gebruik bij "aanvallen op burgers of burgerinfrastructuur."

"Deze humanitaire crisis wordt gevoed door wapens. Het opschorten van wapen- en munitieleveringen is essentieel om de veiligheid van burgers te verzekeren. De oplossing van dit conflict is niet militair. De burgerbevolkingen aan beide zijden verdienen een duurzame wapenstilstand en een inclusief, geloofwaardig vredesproces" , zegt Nishant Pandey, directeur van Oxfam in de bezette Palestijnse gebieden en Israël.

Lees verder op Oxfamsol.be...BRON:Oxfam Solidariteit

Deel dit artikel