Tango der kneuterigheid - Ekstermolengroep

Een noodkreet over het wegkwijnende buitenland in politiek en media.

Terwijl iedereen de mond vol heeft over globalisering en de effecten van die globalisering steeds meer op de eigen huid voelt, schuifelen media en politiek als angstige muizen wég van buitenlandse berichtgeving en analyse. Visie legt de duimen voor zucht naar populariteit en kijkcijfers; het grote verhaal verkruimelt tot kneuterigheid: de dictatuur van politieke en mediamieke ‘formats’ die als enige doelstelling hebben ‘de mensen’ te behagen.

Tot deze vaststelling komt de Ekstermolengroep. Zij willen een noodkreet laten weerklinken aan de hand van interviewcitaten en publieke keuzes van twee coryfeeën uit de geviseerde domeinen: SP.A-voorzitter Steve Stevaert en VTM-hoofdredacteur en –nieuwslezer Stef Wauters. Een noodkreet over een tendens waarvan beide heren –maar zij niet alleen – goeie voorbeelden en wegbereiders zijn.

Waar politici de bevolking het recht ontzeggen kennis te nemen van de globale visie van de bestuurders en waar media diezelfde bevolking ondermaats informeren over het belang van de internationale context in/op het eigen dagelijkse leven, daar lopen beide beroepsgroepen wég van hun professionele en deontologische plicht. Meer nog: daar voeden de beide beroepsgroepen onwetendheid, (onterechte) angstgevoelens en foutieve, primaire clichébeelden. Van dat alles wordt één partij slapend rijk.

Lees meer op http://www.ekstermolengroep.be/essay.php?id=5

Rikolto (Vredeseilanden) DOOR:

Deel dit artikel