Tanziaanse regering beëindigt drinkwatercontract met Britse Biwater

hspace=5In Tanzania heeft ongeveer 40% van de rurale bevolking en 70% van de stedelijke bevolking toegang tot drinkwater.
Tanzania werd onder druk van de Wereldbank  verplicht de drinkwatervoorziening in Dar es Salaam te privatiseren. De sterk verouderde stedelijke drinkwaterinfrastructuur  werd met een lening van 61,5 Miljoen US$ van de Wereldbank en o.a. de Europese investeringsbank klaargemaakt voor verkoop.
Een contract voor 10 jaar voor de drinkwatervoorziening en de rioleringen van Dar es Salaam en de omliggende wijken, samen 3 miljoen mensen, werd in 2003 toegekend aan  het consortium “City Water” bestaande uit de Britse multinationale onderneming Biwater International, een Duits studiebureau en een lokale investeerder.
Met het contract ging ook een substantiële investering gepaard van 160 Miljoen US$ door de Wereldbank, de Afrikaanse ontwikkelingsbank, de Europese Investeringsbank en “City Water”. Allemaal leningen die ooit wel terugbetaald moeten worden door de gewone burger en die zich vertalen in hogere waterprijzen voor de gebruiker,…

De verhoogde tarieven zijn echter onbereikbaar voor de  armere lagen van de bevolking. Voor de minder economisch interessante wijken plande “City Water” geen investeringen maar hoopte men op de inzet en investeringen van NGOs,…

Sinds 2003, start van het contract,  verslechterde de drinkwatervoorziening echter en aan de verbetering van de drinkwater- en rioleringsinfrastructuur werd nauwelijks gewerkt. De klachten over de dienstverlening waren talloos. Van de geplande 8,5 miljoen US$ om de eerste twee jaren te investeren in de infrastructuur door Coty water werd slechts 4,1 miljoen US$ effectief geïnvesteerd.

Het contract met “City Water” werd deze week opgezegd.

Lees meer op http://www.alertnet.org/thenews/newsdesk/IRIN/8058cc1019ebe6a6d5701a130abedfe6.htm

Join For Water DOOR:

Deel dit artikel