Tax Justice Day: Stop de belastingfraude en de ontmanteling van de belastingadministratie

Tax Justice Day 2015

Offshoreleaks, Luxleaks, Swissleaks, ...zijn allemaal recente, fiscale schandalen die ons er aan herinneren dat gefortuneerde personen en ondernemingen hun geld blijven wegstoppen dankzij offshore bedrijven en geheime rekeningen in belastingparadijzen.

Het jaarlijks verlies aan belastinginkomsten ten gevolge van de fiscale fraude in België wordt geschat op ongeveer 20 miljard euro.

Elk jaar lopen de Europese overheden 1000 miljard euro mis door fraude en ontwijking. Dankzij de fiscale gunstmaatregelen kregen de duizend meest winstgevende bedrijven van België in 2013 een fiscale korting van 13 miljard euro.

De rijkste 1% van de Belgische bevolking beschikt over een vermogen dat net iets groter is dan wat de 60% minst rijken bezitten. Ze beschikken gemiddeld over een vermogen van + 8 miljoen euro.

Intussen heeft sinds 2006 de belastingadministratie 6000 personeelsleden verloren en heeft de regering Michel besloten slechts één op vijf personen te vervangen.

Een rechtvaardige fiscaliteit is meer dan nodig

Op de vijfde Tax Justice Day doen het FAN (Financieel Actie Netwerk) en het RJf (Réseau pour la Justice Fiscale) opnieuw een oproep om te blijven ijveren voor fiscale rechtvaardigheid.

De belangrijkste eisen zijn de volledige opheffing van het bankgeheim, de invoering van een vermogensbelasting , een versterking van de belastingadministratie en het ongedaan maken van de talrijke fiscale gunstmaatregelen die zorgen dat de multinationale ondernemingen weinig tot geen belastingen betalen.

Dat gebeurt met een symbolische actie aan de Financietoren, Kruidtuinlaan 50, 1000 Brussel waar om 11.00u een 'aanwervingsbureau' virtueel personeel bij de Fiscus za aanwerven.

Verschillende woordvoerders van de vakbonden zoals Rudy De Leeuw (ABVV), Marc Goblets (FGTB), Marie-Hélène Ska (CSC) en Koen Meesters (ACV) (leden van FAN) zullen hun stem laten horen evenals enkele syndicale vertegenwoordigers vanuit de Financietoren zelf.

En net zoals de voorgaande jaren worden aan de belangrijkste treinstations tussen 07.00u en 09.00u duizenden folders uitgedeeld.

Aan de volgende treinstations zullen syndicale militanten en leden van FAN flyers verspreiden: Antwerpen Berchem, Antwerpen Centraal, Dendermonde, Zele, Beveren, Sint-Niklaas; Eeklo, Brugge, Hasselt, Genk, Aalst, Denderleeuw, Gent Sint-Pietersstation, Kortrijk. Natuurlijk ook in Brussel Centraal, Brussel Noord en Brussel Zuid en in Wallonië.

Sommige flyeracties vooral in Oost – en West-Vlaanderen zullen misschien niet kunnen doorgaan wegens de aangekondigde treinstaking maar er wordt gerekend op de creativiteit van de lokale kernen.

 

FAN - Laat het grote geld niet ontsnappen

FAN organiseert sociale bewegingen, vakbonden, NGO's en sociale actiegroepen in een netwerk. In een tijd van globalisering engageert dit netwerk zich voor een sociaal rechtvaardig, democratisch en progressief belastingstelsel. Door te ijveren voor meer fiscale rechtvaardigheid leveren wij een bijdrage aan het algemeen belang.

De leden van FAN (Financieel Actie Netwerk) zijn: ABVV, ACLVB, ACV, ATTAC-VLAANDEREN, BBL, FAIRFIN, KWB, LBC-NVK, LEF, MASEREELFONDS, OXFAM-SOLIDARITEIT en 11.11.11

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels