Trias kan niet eeuwig blijven

Persreis Filipijnen 4Met groot succes versterkt de Filipijnse ledenorganisatie Insol 1.400 kleinschalige ondernemers en boeren. Ter plaatse hebben Piet Vanthemsche en Karel Van Eetvelt aan de bestuurders gevraagd om een toekomst zonder de steun van Trias voor te bereiden.
Destijds is Insol ontstaan als een nobel initiatief van een Nieuw-Zeelandse ontwikkelingswerker. Vandaag is de organisatie dankzij de steun van Trias uitgegroeid tot een dynamische ledenbeweging van en voor kansarme ondernemers die willen doorgroeien.

Op het Filipijnse eiland Panay gingen Vanthemsche en Van Eetvelt op bezoek bij een boer die een suikermolen exploiteert. Met de steun van Insol kan de suikerproducent zes mensen tewerkstellen terwijl een tiental lokale boeren verzekerd zijn van een interessante afzetmarkt.

De positieve evolutie bij de suikerboer is geen toevalstreffer: jaarlijks kent bijna veertig procent van de Insol-leden een liquiditeitsgroei van twintig procent. Uit een onderzoek is bovendien gebleken dat elke aangesloten onderneming de inkomsten verhoogt van gemiddeld twaalf andere ondernemers. Ook belangrijk is dat Insol voor meer dan 50 procent zelfbedruipend geworden is. Tegen eind dit jaar moet dat percentage met minstens tien procent stijgen.

Tijdens een onderhoud met de bestuurders van Insol hebben Vanthemsche en Van Eetvelt druk op de ketel gezet. "Trias kan jullie niet eeuwig blijven ondersteunen. Insol moet een toekomst zonder Trias voorbereiden", klonk het in koor. Al zette Van Eetvelt meteen ook de deur op een kier voor een samenwerking op langere termijn: "Op een of andere manier moet het mogelijk zijn om contacten op gang te brengen met Vlaamse ondernemers." 

www.triasngo.be  
Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel