Twee MO*papers over 25 jaar multilaterale ontwikkelingssamenwerking

Kris Panneels is sinds 1975 werkzaam op het domein van de multilaterale ontwikkelingssamenwerking. Als verantwoordelijke voor de Directie Multilaterale Samenwerking van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking tussen 2003 en 2011 was hij een bevoorrecht getuige van de evolutie die deze sector heeft gekend. 

Op het einde van zijn loopbaan schreef hij een analyse van de trends in de multilaterale ontwikkelingssamenwerking tijdens de voorbije vijfentwintig jaar. Deze analyse kan u lezen in twee gratis MO*papers. 

MO*paper #107: Wat we samen doen, doen we beter?
De multilaterale ontwikkelingssamenwerking is de voorbije vijfentwintig jaar sterk geƫvolueerd. In deze paper bekijken we de grote tendensen en de financiƫle parameters.

Daarbij hanteren we een breed perspectief, wat wil zeggen dat we de multilaterale samenwerking zullen omschrijven als de samenwerking die verloopt via multilaterale instellingen, ook wanneer de middelen die daarvoor worden aangewend afkomstig zijn van bilaterale of thematische budgetlijnen.

MO*paper #108: Kan een kleine speler groot worden in multilateraal verband?
Deze paper brengt een bondig en toegankelijk overzicht van de Belgische samenwerking met multilaterale partners tijdens de voorbije vijfentwintig jaar. 

 

Deel dit artikel