Twee Rode Kruis vrijwilligers gedood in SyriëDe Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging is geschokt door het nieuws dat er opnieuw twee Syrische vrijwilligers zijn omgekomen. Quteiba Abdallah en Wassim Mohammed Qassoha stierven op respectievelijk 6 en 22 april, terwijl zij hulp verleenden. Hun dood werd begin juni bevestigd.  Twee andere vrijwilligers die in april gewond raakten, verkeren nog in kritieke toestand.

In totaal zijn nu 36 vrijwilligers van de Syrische Rode Halve Maan en 7 vrijwilligers en stafleden van de Palestijnse Rode Halve Maan omgekomen tijdens hun humanitaire werk. Zij waren allemaal duidelijk herkenbaar als hulpverlener via het Rode Halve Maanembleem. Dit embleem is, net als het Rode Kruisembleem, een beschermend symbool volgens het international humanitair recht.  

Het verlies van deze 43 collega's tonen hoe moeilijk, complex en gevaarlijk het leven en werk is voor hulpverleners in Syrië. Het Rode Kruis roept allemaal partijen die betrokken zijn bij het conflict in Syrië om het werk van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan te respecteren en de veiligheid van de hulpverleners te garanderen. Ook vragen ze hen om hulpverleners veilige toegang te verlenen tot mensen die dringend hulp nodig hebben.


Deel dit artikel