Twee vrijwilligers van Palestijnse Rode Halve Maan gedood in Gaza

 Een vrijwilliger van de Palestijnse Rode Halve Maan, zustervereniging van Rode Kruis-Vlaanderen, is vrijdag omgekomen in Beit Hanoun in Gaza. Later die dag kwam ook een tweede vrijwilliger om in Khuzaa. Het Rode Kruis veroordeelt krachtig deze alarmerende reeks van aanvallen tegen humanitaire hulpverleners, ambulances en ziekenhuizen. Logo Rode Kruis VlaanderenTwee vrijwilligers omgekomen

In Beit Hanoun kwam vrijdag een vrijwilliger van de Palestijnse Rode Halve Maan om toen twee ambulances werden aangevallen. Bij hetzelfde incident raakten drie anderen gewond, waarvan een zwaargewond. De hulpverleners probeerden gewonden te evacueren met hun ambulances, maar kwamen onder vuur te liggen.  De ambulances waren duidelijk herkenbaar door het rode halve maanembleem.

gaza


In Khuzaa werd een vrijwilliger gedood terwijl deze hulp wou bieden aan gewonden. Toen andere vrijwilligers hem te hulp snelden werden zij ook aangevallen, waardoor het onmogelijk werd om hem op tijd naar het ziekenhuis te brengen.

Meer dan 400 vrijwilligers van de Palestijnse Rode Halve Maan werken samen met het Internationale Rode Kruiscomité de klok rond om de toegang tot water te herstellen, medische hulp en onderdak te bieden.

Internationaal Humanitair Recht

Medisch personeel, medische faciliteiten en ambulances moeten volgens het internationaal humanitair recht worden gerespecteerd en beschermd. Deze zijn herkenbaar door het rode kruis-, rode halve maan- of rode kristalembleem.

Reactie van het Rode Kruis

 "Het aanvallen van ambulances, ziekenhuizen en medisch personeel is een ernstige schending van het internationaal humanitair recht", zegt Jacques de Maio, hoofd van de delegatie van het Internationale Rode Kruiscomité in Israël en de Bezette Palestijnse Gebieden. "De vrijwilligers van de Palestijnse Rode Halve Maan proberen midden in het oorlogsgeweld levens te redden. Dit geweld moet stoppen."
 

Deel dit artikel