[UNCTAD] De onvoltooide ontwikkelingsagenda

In de aanloop van de 11de VN-Conferentie voor Handel en Ontwikkeling vierde de G77, de Groep van Ontwikkelingslanden, haar 40ste verjaardag met een Ministeriƫle bijeenkomst in Sao Paulo, Brazilie.


Precies tijdens de allereerste UNCTAD-conferentie in juni 1964, vormde zich een groep van 77 landen om de stem van ontwikkelingslanden te vertolken in de schoot van de Verenigde Naties. Ondertussen groeide deze groep tot 132 lidstaten, met nogal wat uiteenliggende belangen.

Rubens Ricupero, Secretaris-Generaal van UNCTAD vertolkte de actuele uitdagingen waarmee de G77 geconfronteerd wordt. In 2005 wordt een belangrijke hervorming van de VN Agenda verwacht. Dat daarbij de nadruk wordt gelegd op het bestrijden van internationaal terrorisme, het stopzetten van de verspreiding van massavernietigingswapens en het voorkomen van genocides vindt Ricupero volkomen terecht en legitiem.

Maar dit is slechts een onderdeel van de uitdagingen. De grondoorzaken van een onstabiele wereld liggen onder meer in de onvoltooide agenda voor ontwikkeling.

Lees verder op www.broederlijkdelen.be.

Deel dit artikel