Vallen straks de banken voor armen om?

Microfinanciering -het aanbieden van financiële diensten aan de armen- dreigt het slachtoffer te worden van haar succes. Almaar meer microfinancieringsinstellingen dingen naar de gunsten van de kleine man of vrouw, die zich door het overaanbod in een schuldenspiraal dreigt te storten.

Microfinancieringsinstellingen (mfi's) hebben allang niet meer het oubollige imago van goedbedoelde coöperaties die plattelandsvrouwen helpen bij het vermarkten van een paar tomaten of een mooi handwerkje. Sommige microfinanciers in West-Afrika beschikken vandaag over meer deposito's of activa dan een gewone bank en hun directeurs meten zich soms zelfs de allures aan van hun commerciële collega's. Tijdens veelbekeken voetbal- of catchwedstrijden kun je in Senegal reclame zien van het Crédit mutuel du Sénégal, een van die uit zijn voegen gebarsten microfinanciers.

Het gevaar van die explosieve groei schuilt echter in gebrekkige kennis en dito bestuur, waarschuwt Eric Ekué, ex-directeur bij de Centrale Bank van West-Afrika (BCAO). Hij was op uitnodiging van de Belgische Raiffeisenstichting (Cera) in Brussel. ‘Als kleine kassen groeien, wordt vaak een externe directeur aangetrokken die zelf geen aandeelhouder is en ook niet de behoefte voelt verantwoording af te leggen aan de raad van bestuur. Die verkozenen hebben trouwens niet altijd de kennis noch de zin de om jaarcijfers door te ploegen, terwijl zij zich wel moeten verantwoorden als het bedrijf over de kop gaat en iedereen zijn spaargeld kwijtraakt. Bijvoorbeeld omdat er te makkelijk krediet is verleend aan te veel kredietonwaardige leners.'
BRON:
MO* Magazine

Deel dit artikel