Vanthemsche aanhoort grieven van boerenleiders in Kinshasa


Een delegatie van Trias, met aan het hoofd Piet Vanthemsche, is maandagavond neergestreken in Congo. Bij aankomst in Kinshasa stond een gesprek met de nationale boerenorganisatie Conapac op de agenda.

Boerenbond-voorzitter Piet Vanthemsche brengt deze week een bezoek aan de programma's van Trias in het uiterste westen van Congo. In zijn zog reizen een aantal journalisten en relaties van Trias mee. Karel Van Eetvelt moest in laatste instantie afhaken wegens ziekte.

Na de landing in de Congolese hoofdstad werd Vanthemsche opgewacht door Simplice Malembe en Paluku Mivimba M├ęthusalem, twee leiders van de jonge landbouworganisatie Conapac. Door bijeenkomsten te organiseren voor boeren uit heel Congo, heeft Trias samen met een aantal andere ngo's een belangrijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van deze vereniging.

Tijdens het onderhoud met Vanthemsche beklemtoonden Malembe en Mivimba zich tevreden over de allereerste kaderwet voor de landbouw die twee jaar geleden werd goedgekeurd. 'We hebben enorm gestreden om erkend te worden als gesprekspartner van de overheid en dat is nu gelukt', luidt het.

Toch zijn er nog heel wat uitdagingen voor de familiale landbouw in Congo. Vooral het debat over de grondrechten ligt erg gevoelig. Volgens Malembe en Mivimba heerst er nog te veel willekeur bij de overheid en de traditionele dorpshoofden. Maar ook buitenlandse investeerders die gronden opkopen, worden door de boeren met de vinger gewezen.

Dikwijls kopen ze landbouwgrond om er achteraf niks mee te doen. Ze speculeren vooral dat er onder de grond andere rijkdommen zitten die hen nog veel meer geld opleveren, vertellen Malembe en Mivimba.

De komende maanden wil Conapac de boeren uitgebreid informeren over de kaderwet, waarvan de uitvoeringsbesluiten nog niet uitgetekend zijn. Trias draagt zijn steentje bij door workshops te organiseren in alle provincies van Congo. Op die manier kunnen de boeren in dialoog treden over de heetste hangijzers in dit dossier.  Meer info:

Eerdere berichtgeving over de Congo-reis:

'Bezoek Vanthemsche en Van Eetvelt is mooie kans'

Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel