Verwoest door oorlog, gebukt onder schulden

Maar liefst 733 miljoen euro heeft de donorconferentie voor Libanon in het Zweedse Stockholm opgeleverd. Dat is veel meer dan verwacht. Toch oogt de toekomst somber. Op termijn is Libanon aangewezen op nog zwaardere internationale leningen waardoor de druk op de economie alleen maar zal toenemen.


Officiële cijfers schatten de kosten voor de eerste fase van de reconstructie op 1,3 miljard euro. Vooral de infrastructuur werd zwaar getroffen. Zo werden meer dan 150 bruggen vernietigd tijdens het 33 dagen durend Israëlisch offensief.

Voor de conferentie kondigde de Libanese overheid aan 421 miljoen euro nodig te hebben voor de onmiddellijke heropbouw. Volgens het Internationaal Muntfonds (IMF) kunnen de kosten voor de heropbouw veel hoger oplopen.

"We schatten de kosten voor de heropbouw van de infrastructuur, de impact van de massale volksverhuizing en het mogelijke faillissement van verschillende bedrijven op 1,3 miljard euro", zei een vertegenwoordiger van het IMF donderdag in Stockholm.

Libanon zal dus aangewezen zijn op internationale leningen waardoor de schuldenberg nog zal toenemen waarschuwen analisten. Cijfers van de wereldbank tonen aan dat Libanon voor de oorlog al tot over zijn oren in de schulden zat. Een schuld van 17,3 miljard euro is een grote last voor een land met maar 3,5 miljoen inwoners. Met een overheidsschuld van 175 procent van het bruto binnenlands product had Libanon voor de oorlog al een van de hoogste schuldratio's ter wereld.

Het Comité voor de kwijtschelding van de schulden voor de derde wereld (CADTM) noteert dat Libanon in 2004 maar liefst 3,4 miljard euro schulden heeft afbetaald. "Nieuwe leningen zullen de druk van rijke landen en internationale instellingen alleen maar doen toenemen" waarschuwt Éric Toussaint van CADTM.

"De Libanese bevolking betaalde de eerste keer met zijn woning en zelfs zijn leven", zegt Toussaint. "We moeten erop toezien dat ze niet een tweede keer financieel moeten lijden.De beste oplossing is een onmiddellijke kwijtschelding van alle openstaande schulden".

Volgens de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties zijn zeker zestigduizend huizen zwaar beschadigd. Vijftienduizend huizen zijn volledig met de grond gelijk gebombardeerd en nog eens vijftienduizend vertonen zeer ernstige schade.

Meer dan 1.100 Libanezen kwamen om tijdens het conflict tussen Israël en de Hezbollah, waarvan een derde kinderen onder de twaalf jaar oud. Meer dan een miljoen mensen hebben hun huizen moeten verlaten. (SV/MM)

IPS DOOR:

Deel dit artikel