Verzet tegen stuwdam in Colombia eist een leven


colombia megadam
[Foto: ©Ríos Vivos]
 
De bouw van de stuwdam in Ituango in het noordoosten van het departement Antioquía in Colombia is een verhaal van vervolging, moord en gedwongen ontheemden.
Het bedrijf Empresas Públicas de Medellín is sinds 2010 bezig met de bouw van de grootste stuwdam van het land, die rond de 3.800 hectare onder water zal zetten en ongeveer 12 gemeentes treft.

In april 2011 ontstond Ríos Vivos - 'Levende Rivieren', een organisatie waarin slachtoffers van stuwdammen, waaronder Hidroituango, zich hebben verenigd. Boerenfamilies uit de regio van Ituango, gingen voor het eerst de straat op in august 2012 om tegen de stuwdam te protesteren.

Na een reeks bedreigingen door zowel de politie als extreemrechtse paramilitairen moesten zo'n 400 personen hun boerderijen en de directe omgeving van de stuwdam verlaten. Na dagen onderweg, vonden ze hun toevlucht in de gymzaal van de Universiteit van Antioquía in Medellín.

Op 10 maart 2013 besloten de honderden families uit Ituango, die deel uitmaken van Ríos Vivos om geweldloos te protesteren tegen de stuwdam en garanties te eisen om naar hun huis terug te kunnen keren. De protesten hielden dagen aan, zelfs nadat op 16 maart 2013 de Colombiaanse politie besloot vierentachtig mensen op te pakken.

 

Verdreven en ver weg van hun huis bleven de families uit Ituango doelwit van agressies en bedreigingen. In juli dit jaar kreeg één van de leiders een bezoek van twee mannen op een motor die haar bedreigden te vermoorden. Diezelfde maand arresteerde het leger een boerenleider in de regio van Ituango, beschuldigde hem deel uit te maken van de guerrilla en martelde hem. Uren later lieten ze hem zonder aanklacht weer los.

 

 

colombia nelson

Nelson Giraldo 


Het Hooggerechtshof in Medellín verklaarde afgelopen negen september dat de families uit Ituango die deel uitmaken van Ríos Vivos onder een beschermingsprogramma van het Ministerie van Binnenlandse Zaken moesten komen. Acht dagen later, op 17 september, hoorden boeren en vissers vier schoten, waarna ze het onthoofde lichaam van de 31-jarige Nelson Giraldo Posada op de stranden van Sardinas de Ituango vonden.

Nelson Giraldo maakte deel uit van Ríos Vivos en laat twee kinderen en zijn vrouw achter.

De moord op Nelson laat opnieuw zien dat de belangrijkste bedreiging voor de rurale bevolking in Colombia, economische belangen van nationale en multinationale bedrijven zijn.

Stuwdammen, agro-industrie, mijnbouw en oliewinning vormen de pilaren van de Colombiaanse economie, die goed blijft draaien voor een kleine groep mensen te midden van nieuwe handelsverdragen, de militarisering door overheidstroepen en het aanhoudende geweld van paramilitairen.


Geschreven door  Moritz Tenthoff


Deel dit artikel