Victoriameer opnieuw bedreigd door waterhyacinten

Het Victoria meer kan weldra het laatste restje ecologische leefbaarheid verliezen. De waterhyacint komt traag maar zeker terug en alarmeert de waterdeskundigen. Op verschillende stranden van het meer duikt het onkruid weer op.

Het Victoria meer is van levensbelang voor zowat 30 miljoen Oost-Afrikanen. Ongelukkiglijk is het één van de ecosystemen die het meest gevaar lopen in de wereld door eutrofiëring, vervuiling en invasie door vreemde soorten.

De coördinator van het Oeganda –Egypte Onkruid Beheersingsproject, de Heer Omar Wadda, stelt dat water dat zich terugtrekt een gunstige omgeving is voor het kiemen van onkruidzaden. In het Victoria meer ontbreken de omgevingsfactoren die het onkruid in bedwang houden zoals in het Zuid- Amerikaanse habitat waar de plant van afkomstig is. Nieuwe groeihaarden moeten gevolgd worden. Luchtfoto’s kunnen daarbij helpen.
De water hyacint verdubbelt haar oppervlakte iedere twee weken. Zodoende is het een kwestie van tijd voor het opnieuw de enorme proporties aanneemt zoals in het verleden. Het onkruid vormt een tapijt van planten die scheepvaart bemoeilijken en de werking van hydro-elektrische installaties belemmeren. Bovendien wordt de zuurstof en het licht afgesneden waardoor het leven in het water verdwijnt.
De visindustrie die goed is voor 110 miljoen euro uitvoer per jaar komt in het gedrang.

Met Egyptische steun liep er sedert 1999 een project om het wateronkruid onder controle te houden. Spijtig genoeg eindigt dit project in december. Het project verwijderde 16 miljoen ton onkruid uit het Victoria meer, het Kyoga meer, het Albert meer en de Kagera rivier. De Oegandese regering plant de voortzetting van het project.

Op het einde van de jaren 80 werd het voorkomen van de waterhyacint het eerst opgemerkt en midden de jaren 90 bedekte het onkruid 90% van de kust van het Victoria meer. Dank zij de samenwerking van de drie Oost-Afrikaanse landen en de internationale gemeenschap nam het onkruid af vanaf 1997 om in 1999 quasi volledig te verdwijnen. De samenvoeging van mechanische, handmatige en biologische methoden verminderde het voorkomen van het onkruid in het meer. Het meeste succes kende de biologische methode met kleine snuitkevers die  zich met het onkruid te voeden. Het opnieuw opduiken van het onkruid resulteert uit resten van het onkruid.
Verschillende buitenlandse firma’s hebben hierbij grote contracten in de wacht gesleept voor studiewerk en opruiming van het onkruid.

Dr Orach-Meza, de vroegere directeur van het Bestuur van het Victoria meer, en die nu consultant is zegt dat de water hyacint niet volledig kan uitgeroeid worden en enkel kan beheerst worden binnen doenbare grenzen.

Bronnen: The Monitor (Kampala) 31 mei 2006
Ach tergrond: USGS:The Abundance and Distribution of Water Hyacinth in Lake Victoria and the Kagera River Basin, 1989-2001

 

Join For Water DOOR:

Deel dit artikel