Vijf biljoen stuks plastic in de oceanen

 

Volgens een nieuwe studie zwerven er wereldwijd 5 biljoen stuks plastic in de oceanen met een gewicht van meer dan 250.000 ton. Het is voor het eerst dat wetenschappers zo'n accuraat totaalbeeld van de plasticvervuiling schetsen. 

Plasticvervuiling is alomtegenwoordige in zeeƫn en oceanen maar voor een globaal beeld over het aantal stuks of het bijhorende gewicht, ontbraken tot nu toe de juiste data. De resultaten van de studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift PlosOne tonen een nauwkeurige schatting van het aantal plasticdelen dat wereldwijd in de oceanen drijft en van hun gewicht.

Expedities

De onderzoekers gebruikten de gegevens die voortkwamen uit visueel onderzoek en het onderzoek van de inhoud van sleepnetten tijdens 24 expedities tussen 2007 en 2013.

Die expedities brachten de wetenschappers naar de vijf subtropische gyren (ringstromen) van de Atlantische, de Stille en de Indische Oceaan, de kust van Australiƫ, de Golf van Bengalen en de Middellandse Zee.

Aan de hand van een oceanografisch model voor drijvend vuil dat onder meer de invloed van de wind op de verspreiding van plastic corrigeert, kwamen de onderzoekers tot een nauwkeurige schatting van meer dan 5 biljoen deeltjes met een gezamenlijk gewicht van 268.940 ton.

In de voedselketen

Het overgrote deel van het afval betreft kleinere plasticdeeltjes met een afmeting van minder dan 5 mm. Onder het grote plastic waren vooral brokken polystyreen, voedsel- en drankverpakkingen, plastic zakken en films, losgeslagen boeien en vistuig.

De grote plasticdelen kunnen grotere zeedieren verstikken terwijl de kleinere deeltjes, inclusief de gevaarlijke chemische stoffen die zij vaak bevatten, worden opgegeten door vissen en zo in de voedselketen en dus weer tot bij de mens terechtkomen.

De onderzoekers voorspellen dat de gigantische hoeveelheid plastic afval nog zal toenemen omwille van de stijgende productie van wegwerpplastic.

Wereldwijd wordt slechts 5 procent van het plastic gerecycleerd.BRON:
IPS
IPS DOOR:

Deel dit artikel