Vlaanderen internationale koploper FairTradeGemeenten

45% van de Vlaamse steden en gemeenten is op goed weg naar de titel van FairTradeGemeente of heeft hem al op zak. “Vlaanderen is daarmee absolute koploper in de wereld,” meldt Vlaams minister van Ontwikkelingssamenwerking Geert Bourgeois trots. Samen met hun inwoners, winkeliers, horeca-uitbaters, scholen, verenigingen en bedrijven promoten de FairTradeGemeenten eerlijke handel en lokale duurzame landbouw.

Naast Vlaanderen namen intussen nog 15 andere landen en deelstaten het initiatief om steden en gemeenten tot FairTradeGemeenten om te vormen. Die landen kwamen op 25 en 26 januari 2008 in Brussel bijeen op een internationaal FairTradeTowns congres.

FairtradeGemeente is een titel die aangeeft dat een gemeente en haar inwoners eerlijke handel een warm hart toedragen en er ook effectief werk van maken. Een FairTradeGemeente moet hiervoor verschillende initiatieven nemen. Zo keurt het gemeentebestuur een resolutie voor eerlijke handel goed en koopt ze eerlijke producten aan. Horeca- en handelszaken bieden fairtradeproducten aan en ook de plaatselijke scholen, bedrijven en verenigingen werken mee aan de promotie van eerlijke handel. Een trekkersgroep van vrijwilligers coördineert deze en andere initiatieven die eerlijke handel en lokale duurzame landbouw aanmoedigen.

FairTradeGemeente Vlaanderen is een initiatief van 11.11.11, Max Havelaar, Oxfam Wereldwinkels en Vredeseilanden. De Vlaamse overheid ondersteunde FairTradeGemeente sinds 2004 met bijna 200.000 euro subsidie.

Het concept van de FairTradeGemeente vindt zijn oorsprong in Groot-Brittannië. Vrij snel kreeg het initiatief ook in Vlaanderen navolging. Intussen hebben al 16 landen en deelstaten FairTradeGemeenten.


Vlaanderen telt inmiddels 44 FairTradeGemeenten. 98 anderen zijn goed op weg om heel binnenkort de titel in de wacht te slepen. Dat betekent dat in totaal meer dan 45% van alle Vlaamse steden en gemeenten actief aan eerlijke handel werkt. Daarmee doet Vlaanderen nu al beter dan initiatiefnemer Groot-Brittannië (30%).

“Het enthousiasme bij de Vlaamse gemeenten en hun inwoners om werk te maken van eerlijke handel is groot. Dat verheugt me enorm,” aldus minister Bourgeois. “Het mooie aan dit initiatief is dat iedereen gemobiliseerd wordt. Niet enkel de overheid, maar ook burgers, bedrijven en verenigingen zijn zich steeds meer bewust van de nood aan eerlijke handel en eerlijke prijzen voor de boeren in het Zuiden. Ik hoop dan ook dat het initiatief blijft groeien en Vlaanderen er steeds meer FairTradeGemeenten mag bijtellen.”

Alle landen met FairTradeGemeenten kwamen vrijdag 25 en zaterdag 26 januari 2008 bijeen op een internationale conferentie in Brussel. De deelnemers wisselden er praktijkervaringen uit, gaven elkaar tips voor een geslaagde FairTradeGemeenten campagne en bespraken enkele nieuwe uitdagingen voor de toekomst. Een verslag van de conferentie vindt u op www.fairtradegemeenten.be.

Op http://www.fairtradegemeenten.be vindt u ook een overzicht van Vlaamse FairTradeGemeenten en meer uitleg over de criteria waaraan de gemeente moet voldoen.

Deel dit artikel