VPK, CODIP en ATTAC vragen sancties tegen Israël

Persbericht

Het Vlaams Palestina Komitee (VPK) vzw, Centrum voor Ontwikkeling, Documentatie en Informatie Palestijnen (CODIP) vzw en ATTAC Vlaanderen

VRAGEN SANCTIES TEGEN ISRAËL EN
EEN AANHOUDINGSBEVEL TEGEN EHUD BARAK EN BENJAMIN NETANYAHU


De Israëlische minister van Defensie Ehud Barak is tenvolle verantwoordelijk voor het doden van vredesactivisten op de Gaza Freedom Vloot in internationale wateren.

De vloot van schepen onder Amerikaanse en Turkse vlag vervoerden rolstoelen voor gehandicapten, waterfilters, cement, timmerhout en geneesmiddelen naar Gaza. De Gazastrook is al drie jaar van de buitenwereld afgesloten, en volgens de VN leeft 80% van de bevolking waarbij meer dan de helft kinderen, onder de armoedegrens. Zelfs zuiver drinkbaar water is er schaars, vele bronnen zijn besmet. Sedert de tapijtbombardementen door het Israëlische leger van december 2008-januari 2009, die ook 1400 Palestijnse doden eisten, wordt de heropbouw door de Israëlische blokkade verhinderd.

De politiek van Israël is talrijke malen veroordeeld door het Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, door de Veiligheidsraad, het Internationaal Gerechtshof van Den Haag, het Goldstone rapport, Amnesty International en andere vertegenwoordigers van het wereldgeweten.

De hoge EU vertegenwoordiger Catherine Ashton heeft het standpunt herhaald dat de blokkade onmiddellijk moet stoppen. Maar zonder sancties tegen Israël en zijn regeringsleden blijft dit dode letter. Tel Aviv blijft de wereld uitdagen zolang miljoenen dollars en euro’s dagelijks binnenstromen, dankzij militaire steun en bevoorrechte handelsrelaties met de VS en EU. Onlangs werd Israël toegelaten tot de OESO, zonder dat zelfs onderzocht werd hoe de Palestijnen behandeld worden in Israël en de bezette Palestijnse gebieden.

TEGEN EHUD BARAK EN BENJAMIN NETANYANU MOETEN INTERNATIONALE AANHOUDINGBEVELEN WORDEN UITGEVAARDIGD, want zij zijn schuldig aan misdaden tegen menselijkheid.

De EU moet onmiddellijk de bijzondere associatieverdragen met Israël opschorten, tot alle blokkades van Palestijnse gebieden zijn opgeheven, en tot herstelbetalingen door Tel-Aviv aan de Palestijnen zijn overgemaakt, de VN-resoluties worden uitgevoerd en de mensenrechten worden gerespecteerd.

We zijn overtuigd dat alle joodse medeburgers die een geweten hebben aan dezelfde kant staan.

Vlaams Palestina Komitee, CODIP vzw, ATTAC VLAANDEREN

Deel dit artikel