Vredeseilandencampagne zet kracht van boerenfamilies centraal

In december stegen de voedselprijzen wereldwijd naar een absoluut record. Voedsel wordt ook in 2011 en daarna een onzekere factor voor heel wat landen.

Justin Kasayi richtte de eerste kippenkwekerij van Oost-Congo op

Op 14, 15 en 16 januari gaan overal in Vlaanderen duizenden vrijwilligers de straat op voor Vredeseilanden. Ze vragen steun en aandacht voor boerenfamilies wereldwijd. Die zijn volgens Vredeseilanden de locomotief voor de ontwikkeling in hun land en een antwoord op de mondiale voedselcrisis. Daarom verdienen boeren meer.

"De miljoenen kleine boerderijen in het Zuiden zijn nochtans in staat om hun bevolking te voeden", zegt woordvoerster Nele Claeys. "Maar nu ontbreekt het boeren en boerinnen dikwijls aan opleiding, ondernemerschap, krediet, omkadering van de overheid en goed functionerende markten. Dat kan veranderen. Als ngo’s, bedrijven, overheden en consumenten de juiste keuzes maken.”

Vredeseilanden helpt boeren en boerinnen wereldwijd om een goed inkomen te halen uit hun werk. “Vredeseilanden ondersteunt daarvoor boerenorganisaties die opleidingen geven, lobbyen bij de overheid, aan productieverbetering werken en zorgen dat de producten hun weg vinden naar de consument aan een goede prijs.”

Boeren verdienen meer, zo vat Vredeseilanden het samen. "Als boeren een inkomen verdienen, ontstaat er een domino-effect van ontwikkeling."

Dat maakt Vredeseilanden tijdens deze campagne duidelijk aan de hand van het verhaal van Justin Kasayi uit Congo. Met de steun van Vredeseilanden investeerde Justin in een broedmachine. Die machine kan elke twee weken meer dan 700 eieren uitbroeden - zo’n 18.000 kippen per jaar. Een deel wordt rechtstreeks verkocht aan duizenden boerenfamilies uit de streek, die op hun beurt kippen kunnen kweken en verkopen. Hierdoor stijgt het inkomen van de boerenfamilies, waardoor op termijn meer dan 22.000 kinderen uit de regio naar school kunnen gaan.

Rikolto (Vredeseilanden) DOOR:

Deel dit artikel