Vrouwen spelen centrale rol in strijd tegen klimaatverandering

protos koken
[Foto: Koken op houtvuur is in veel landen in het Zuiden nog de norm.
Overschakeling op LPG-fornuizen is niet alleen  minder gevaarlijk, maar kan ook klimaatverandering tegengaan.
© Albert González Farran, UNAMID]
 

Afgelopen zaterdag (8 maart) was het internationale vrouwendag. Christiana Figueres - secretaris van het VN-secretariaat voor klimaatverandering - greep deze gelegenheid aan om de positieve rol van vrouwen in de strijd tegen klimaatverandering te belichten: "Vrouwen hebben kansen gezien om de negatieve gevolgen van klimaatverandering om te buigen in hun voordeel."

Dat de landen in het Zuiden het hardst getroffen worden door de verandering van het klimaat was al bekend. VN-secretaris Figueres voegt daaraan toe dat het de vrouwen in deze landen zijn die het meeste lijden onder de evolutie van het klimaat - zo stelt ze in een artikel voor CNN news.

De vrouwen blijven vaak achter op het platteland, terwijl de mannen naar de stad trekken, op zoek naar werk. Wanneer vrouwen op het land te maken krijgen met droogtes, overstromingen, bodemerosie of andere gevolgen van klimaatverandering, krijgt het inkomen en de voedselvoorziening van het hele gezin een klap. Door de klimaatverandering moeten vrouwen vaak verder wandelen om aan water, brandstof of voedsel te geraken. Die tochten zijn vaak niet zonder gevaar.

 

 

Niet alleen slachtoffer


Vrouwen zijn dus het meest kwetsbaar in rampsituaties die veroorzaakt worden door de klimaatverandering. "Maar vrouwen in een slachtofferrol portretteren is gemakkelijk", zegt Figueres. "Juist door hun grotere kwetsbaarheid spelen vrouwen ook een sleutelrol binnen de wereldwijde actie tegen klimaatverandering".

"In sommige gevallen hebben vrouwen zelfs kansen gezien om de negatieve gevolgen van klimaatverandering om te buigen in hun voordeel". Figueres doelt hiermee op projecten waarin vrouwen zelf het initiatief nemen om klimaatverandering tegen te gaan. Zo werd in Darfur het 'Low smoke stove'-project opgestart. Doel van dit project is vrouwen te doen omschakelen van koken op houtvuren naar koken op LPG-gas.

Als de hele province Noord-Darfur zou overschakelen op LPG-fornuizen, zouden maandelijks meer dan 300.000 bomen gespaard kunnen worden volgens de VN. Deze bomen kunnen woestijnvorming en ook klimaatverandering tegengaan. Binnenshuis koken op houtvuur is daarnaast ook gevaarlijk: als gevolg hiervan komen wereldwijd jaarlijks ongeveer 1,5 miljoen mensen om door CO-vergiftiging.

 

 

Women power!


Dit project is niet het enige: er bestaan wereldwijd vele projecten waarbij vrouwen de handen uit de mouwen steken om de strijd aan te gaan met klimaatverandering.

In Ghana ging het 'Bamboo bikes'-project van start. Hierin wordt vrouwen geleerd hoe zij fietsen kunnen maken uit bamboe, zodat zij niet meer direct afhankelijk zijn van de landbouw.

In Australië groeide de 'One million women'-beweging uit tot een van de grootste milieuorganisaties van het land. Doel van de organisatie is één miljoen Australische vrouwen te mobiliseren om hun eigen ecologische voetafdruk te verkleinen.

Kortom, volgens Figueres zijn vrouwen niet enkel het grootste slachtoffer van klimaatverandering, maar ook belangrijke spilfiguren in de strijd ertegen.Meer info:

Deel dit artikel