Vrouwendag - Vlaamse overheid steunt innovatieve bescherming tegen hiv

De Vlaamse overheid steunt de non-profit organisatie het International Partnership for Microbicides (IPM). Zij lieten een vaginale ring ontwikkelen die vrouwen moet beschermen tegen de overdracht van hiv.

Een ring die beschermt

Aids is nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak wereldwijd bij vrouwen tussen de 15 en 44 jaar. Vaak bevinden vrouwen zich niet in een positie waarbij ze zichzelf kunnen beschermen tegen hiv omdat ze daarbij afhankelijk zijn van mannen.

Vaginale ring International Partnership for Microbicides De vaginale ring van IPM zou daarin verandering kunnen brengen. Deze ring bevat anti-retrovirale hiv-medicatie die Dapivirine heet en werd ontwikkeld door een Vlaamse biotech bedrijf. Dit bedrijf verleende IPM een kosteloze licentie voor de ontwikkeling en productie van de vaginale ring.

De Dapivirine ring is gemaakt van silicone en werd zo ontworpen zodat hij gelijkmatig de hiv-medicatie afstoot wat bescherming moeten bieden tegen hiv-infectie. Net zoals bij de vaginale anticonceptie-ring zullen vrouwen de ring zelf kunnen inbrengen en maandelijks vervangen. De verwachtingen zijn hooggespannen want recent onderzoek toont aan dat anti-retrovirale hiv-medicatie ook preventief werkt.

In 2016 zal de laatste fase van de effectiviteitsstudie aantonen of de vaginale ring vrouwen beschermt tegen een hiv-infectie. Als de vaginale ring effectief blijkt te zijn, is dit mede dankzij de steun van Vlaanderen en de waardering van Vlaamse expertise op het vlak van aids- gerelateerd onderzoek.

Verspreiding van ring essentieel

IPM stelt momenteel alles in het werk om de toegang en beschikbaarheid van de ring te verzekeren. De organisatie werkt daarom samen met partners om er voor te zorgen dat de ring beschikbaar en betaalbaar is voor vrouwen in ontwikkelingslanden van zodra de effectiviteit is bewezen.

Het door Vlaanderen ondersteunde project is gericht op het opleiden en sensibiliseren van zorgverstrekkers en gemeenschappen in Malawi , Zuid-Afrika en Zimbabwe. Dit is een belangrijke voorwaarde om steun te verkrijgen voor het nieuwe preventiemiddel en ook om de toegang tot het product te garanderen.

Vrouwen en meisjes extra kwetsbaar

Ondanks de wereldwijde vooruitgang bij de aanpak van hiv, worden meisjes en vrouwen in lage- en midden-inkomens landen onevenredig getroffen door hiv en aids.

Zo is aids nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak wereldwijd bij vrouwen tussen de 15 en 44 jaar. In verschillende regio's 'vervrouwelijkt' de hiv-epidemie. In Sub - Sahara Afrika, bijvoorbeeld , zijn ongeveer 60 % van de hiv - positieve volwassenen en drie kwart van de hiv- geïnfecteerde jongeren vrouwen. In die regio hebben jonge vrouwen minstens twee keer zoveel kans om geïnfecteerd te worden in vergelijking met jonge mannen.

De vervrouwelijking van hiv en aids onderstreept het belang van een gender - gevoelige aanpak bij hiv en de dringende nood aan vrouwvriendelijke preventiemiddelen zoals een vaginale ring. Het International Partnership for Microbicides (IPM) ontwikkelde een vaginale ring die vrouwen moeten beschermen tegen de overdracht van hiv.

Sensoa steunt IPM

Sensoa is sinds vele jaren een partnerorganisatie van IPM. Chris Lambrechts , directeur van Sensoa: "Seksuele en reproductieve gezondheid en rechten zijn één van de prioriteiten binnen internationale samenwerking in het Vlaamse regeerakkoord. We zijn verheugd om vast te stellen dat deze prioriteitstelling leidt tot de steun van organisaties die een belangrijke rol spelen in het verbeteren van de seksuele gezondheid en de rechten van meisjes en vrouwen. Als de ring effectief en veilig wordt bevonden, wordt hiermee één van de grootste uitdagingen van de hiv-epidemie overwonnen: de bescherming van vrouwen".

Wil je meer weten over de promotie van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten wereldwijd? 

www.sensoainternationaal.be

 

 

Deel dit artikel