VS produceren geen clusterbommen meer

Onontplofte clusterbom

Wapenbedrijf Textron stopt als laatste Amerikaanse bedrijf de productie van de controversiële clusterbommen. De wapens zijn sinds 2008 verboden onder het Oslo Verdrag. 

Clusterbommen vallen uiteen in tientallen kleinere bommen die een heel gebied kunnen vernietigen. Maar vaak ontploffen die projectielen niet allemaal meteen, en zo kunnen ze jaren na een conflict burgerslachtoffers blijven maken. Sinds 2008 zijn clusterbommen door 119 landen verboden onder het Oslo Verdrag.

De Verenigde Staten hebben dat verdrag nooit geratificeerd, maar toch werd het voor Amerikaanse bedrijven steeds moeilijker om de wapens verkocht te krijgen. Nu stopt de wapenfabrikant Textron er als laatste mee.

Complex

"Het internationale proces van verkoop voor dit product is zo complex geworden dat het bedrijf beslist heeft om uit de sector te stappen", zegt een woordvoerder. "Onder een ander politiek klimaat zou de sector wel duurzaam geweest zijn voor ons."

Daarmee wijst het bedrijf met een beschuldigende vinger naar de regering-Obama, die in mei nog de exportvergunning weigerde voor een levering aan Saoedi-Arabië.

Mensenrechtenorganisaties hadden in de maanden daarvoor bewijs geleverd dat de wapens van Textron door Saoedi-Arabië gebruikt waren in burgerwijken in Jemen.

 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels