VS trekken kernwapens uit Verenigd Koninkrijk terug. Wanneer Kleine Brogel?

De Verenigde Staten hebben in alle stilte kernwapens teruggetrokken van de luchtmachtbasis in Lakenheath (VK). De teller staat nu op 250 Amerikaanse kernwapens in Europa. Een kleine stap in de goede richting, vindt Vredesactie. Maar wanneer wordt werk gemaakt van de terugtrekking van de resterende kernwapens?


Hans Kristensen van Federation of American Scientists maakte het nieuws vanochtend bekend. Sinds 1954 lagen naar schatting 110 tactische kernwapens gestationeerd op de Amerikaanse basis ten noordenoosten van Londen. De Britse en Amerikaanse regeringen ontkennen noch bevestigen het nieuws. Die houding is tekenend voor de geheimzinnigheid en gebrek aan transparantie rond nucleaire wapens. Het nieuws komt een week na het rapport van het Amerikaanse leger over de gebrekkige veiligheid van de in Europa ontplooide kernwapens.

De verwijdering van de kernwapens uit Lakenheath opent de discussie over de kernwapens in de rest van Europa. Verspreid over bases in België, Nederland, Duitsland, Italië en Turkije zijn nog steeds zo'n 250 tactische kernwapens gestationeerd. In Kleine Brogel liggen naar schatting 20 kernwapens. Belgische piloten trainen op het inzetten ervan. Eerder werden Amerikaanse kernwapens teruggetrokken uit Griekenland (2001) en Ramstein in Duitsland (2005).

Vredesactie: “Blijkbaar woedt ook binnen Amerikaanse militaire kringen de discussie over de ontplooiing van kernwapens in Europa. Onze regering moet van die gelegenheid gebruikmaken om de verwijdering van de kernwapens in Kleine Brogel te bepleiten. Als de terugtrekking van kernwapens uit de Amerikaanse basis van Lakenheath mogelijk is, waarom dan niet de verwijdering van de kernwapens in Kleine Brogel?”

Het bericht van Hans Kristensen “U.S. Nuclear Weapons Withdrawn From the United Kingdom” is te vinden op www.fas.org
www.vredesactie.be

Deel dit artikel