Waar brandt de lamp in Rwanda?

Rwanda staat onder zware internationale druk door zijn veronderstelde steun aan de Congolese rebellen van M23. Grote donoren zoals de Verenigde Staten dreigen met opschorten of verminderen van hun hulp, en dat leidt meteen tot economische problemen. Gie Goris bezocht het land van de duizend heuvels om de economische plannen en uitdagingen beter te begrijpen.

De maquette van Kigali 2020 toont een indrukwekkend witte stad van hoogbouw en brede lanen, met minutieus aangelegd groen aan de rand. De visionaire oefening in stadsontwikkeling staat vandaag wat weggeschoven onder de trappen van een glimmend nieuw kantoorgebouw, in een beschadigde toonkast. Maar de ambtenaar van de planningsdienst die erbij gehaald wordt, vertelt vurig over de plannen om de Rwandese hoofdstad over enkele jaren om te vormen tot een Singapore-tussen-de-heuvels. En inderdaad, ook al is de utopische miniatuurstad weggezet als een onhaalbare droom, buiten wordt er wel degelijk druk gebouwd aan een nieuw Kigali.

De ambitie om van Rwanda de draaischijf te maken tussen Oost- en Centraal-Afrika, met nadruk op een diensteneconomie die gebruik maakt van digitale spitstechnologie en een hoogopgeleide, drietalige bevolking, blijft het beleid van de regering bepalen.

BRON:
MO* Magazine

Deel dit artikel