Walhi tevreden over bezoek Jokowi aan door brand geteisterde gebieden

indonesia Walhi Jokowi blusukan[Foto: Jokowi tijdens zijn bezoek aan het dorp Sungai Tohor met Walhi directeur Nego Tarigan]

Ongeveer een maand na zijn aantreden bezocht Joko op 27 november Abdul Manan in het dorp Sungai Tohor in het bijzijn van Walhi-directeur Nego Tarigan. Het dorp ligt in de provincie Riau die zwaar wordt getroffen door ontbossing en bosbranden. Abdul Manan lanceerde enige tijd geleden een petitie over de bosbranden.

In het artikel  over het aantreden van de nieuwe president van Indonesië vermeldden we de oproep van onze partners voor een blusukan, een terreinbezoek, van Jokowi naar de door ontbossing en bosbranden getroffen provincie Riau.

Er werd ook een petitie gelanceerd die door bijna 30.000 mensen werd ondertekend om deze eis kracht bij te zetten en er werden nog eens duizenden #blusukanAsap getweet. 'Asap' zouden wij lezen als 'as soon as possible' maar in het Indonesisch betekent het rook en mist.

Walhi

11.11.11 partner Walhi juicht Jokowi's bezoek aan Riau toe: " We zien het als een bewijs van het engagement van de president om werk te maken van het oplossen van ecologische problemen. Maar één blusukan zal niet volstaan, de president zal moeten overgaan tot "concrete acties" in de vorm van o.a een het beter laten respecteren van de wetgeving en het herzien of zelfs beëindigen van de concessies van bedrijven die zich schuldig hebben gemaakt aan de bosbranden."


Tijdens zijn onderhoud met de inwoners van Sungai Tohor vertelde de president onder meer : "Het beste wat we kunnen doen is het land aan de lokale boeren ter beschikking stellen zodat zij in de eerste plaats hun voedsel op een duurzame manier telen. Ik heb er vertrouwen in dat jullie het bos zullen respecteren, en geen grootschalige monocultuur zullen opstarten, zoals de bedrijven dit doen."

Minister van bosbouw en milieu, Siti Nurbaya, vergezelde Jokowi tijdens dit bezoek en beloofde dat boeren wiens land veengronden zijn, extra vorming zullen krijgen hoe ze deze grond beter kunnen bewerken en haar departement ook inspanningen zal doen om het waterbeheer te verbeteren.

"We moeten er voor zorgen dat de veengronden minder snel vuur vatten, en daarom zullen we pompen installeren om het waterpeil hoger te houden. Dit moet een snelle verspreiding van het vuur verhinderen."Deel dit artikel