Wasmachine zorgt voor revolutie in Guinee

Toen vier Guinese vrouwen tijdens een Trias-uitwisselingsreis in België op bezoek waren bij KVLV, kregen zij een idee om een oude handwasmachine als prototype na te bouwen in hun eigen land.

Een revolutionaire evolutie in Guinee. Vier Guinese vrouwen, lid van FOP, een partnerorganisatie van Trias, bezochten tijdens een uitwisseling met KVLV onder andere het Museum voor Oudere Technieken in Grimbergen. Hier zagen ze een prototype van een oude handwasmachine.

Dankzij de hulp van de man van een KVLV–Trias-vrijwilligster werden de technische plannen uitgetekend en aan Trias Guinee geleverd. Na wat hoofdbrekers en gepuzzel hebben enkele timmermannen ter plaatse twee proefexemplaren gemaakt. De timmermannen die de machines maakten, hebben uiteraard eerst zelf hun vieze spijkerbroeken gewassen en zijn overtuigd geraakt!

De machines zijn opgehaald en naar het Trias-kantoor gebracht. Twee Triasmedewerkers, waaronder Marijke Folmer (foto tweede van links), hebben gedurende één week deze wasmachines uitgetest. Hun commentaar: "Fantastisch! De was wordt in een korte tijdsspanne zonder veel inspanning schoon, en de wasvrouwen hoeven niet meer urenlang gebogen over een wasbord de kleren te schrobben".

De kleine technische fouten worden aangepast en daarna worden de machines aan verschillende vrouwengroepen en professionele wassers uitgeleend om te testen. Als ook zij overtuigd zijn, gaan we over twee maanden deze machines promoten. De officiële lancering zal bijgewoond worden door de nationale radio en televisie.

De wasmachine levert vele ideeën voor structurele verandering. Als bijvoorbeeld de teinturières, een vrouwengroep van verfsters, aangesloten zijn bij een ASF, een ledenbank, kunnen ze een gezamenlijk krediet nemen om de wasmachine aan te kopen. De machine wordt in hun atelier, waar al een waterput aanwezig is, geplaatst en de leden kunnen hun was meenemen naar het werk. Door een bedrag per wasbeurt te betalen wordt het krediet terugbetaald en tegelijkertijd hebben ze er een inkomstenbron bij, want de wasmachine kan ook verhuurd worden aan niet-leden die iets meer gaan betalen dan de leden.

Dit alles past binnen de visie van Trias. Via partnerschappen ideeën en kennis uitwisselen, heeft tot een positief resultaat geleid; het vrouwelijk ondernemerschap wordt gestimuleerd en het benodigde geld bij de ASF wordt door één van onze projecten van de Europese Unie gefinancierd, een kredietfonds bedoeld voor jongeren en vrouwen.

Een mooi voorbeeld van hoe divers de gevolgen kunnen zijn van een uitwisseling tussen vrouwen in Noord en Zuid, tussen KVLV en FOP.

Er verschenen verschillende artikels over deze gebeurtenis :


www.triasngo.be

Deel dit artikel