Wat kan jij op lokaal vlak doen om de belegerde Palestijnse bevolking te ondersteunen?


Vrede vzw ontvangt dagelijks mails en telefoonjes van verontwaardigde burgers die willen weten wat zij kunnen doen om de Palestijnse bevolking te ondersteunen. Dit zijn enkele concrete tips.
Steun de internationale BDS-campagne


BDS staat voor 'Boycot Desinvestering en sancties'. Bijna 10 jaar geleden riep de Palestijnse civiele maatschappij op tot deze internationale campagne om Israël het aan te zetten het internationaal recht na te leven. Door te weigeren goederen te kopen die geproduceerd zijn in Israël -in het bijzonder in de bezette gebieden- of in internationale bedrijven die betrokken zijn bij de Israëlische mensenrechtenschendingen, wordt er een sterk signaal gestuurd naar de Israëlische regering.

Er zijn heel wat producten die onmiddellijk uit je dagelijks gebruik geschrapt kunnen worden. De lokale verdelers en verkopers van deze producten kunnen ook aangesproken worden op de kwalijke herkomst ervan.

  • Kijk bij het aankopen van vers fruit en groenten altijd het land van herkomst na. In het bijzonder biologisch geteelde producten uit Israël die verkocht worden in Bioplanet, Delhaize en Colruyt zijn vaak afkomstig van de illegale nederzettingen.

  • Andere populaire Israëlische producten zijn: SodaStream drankmachines, schoonheidsproducten van Ahava, generische geneesmiddelen van Teva, Israëlische wijnen (specifiek uit wijngaarden in de bezette Golan-hoogte), enzovoort.


Een uitgebreidere lijst van merknamen en producten vind je op www.palestinasolidariteit.be en www.bdsmovement.net


 

Wijs de gemeentelijke overheden op hun linken met het Israëlische bezettingsbeleid


Vraag aan jouw stad of gemeente dat het lokaal aankoopbeleid aangepast wordt, zodat producten uit de bovenstaande lijst uitgesloten worden. Heel wat lokale overheden engageren zich bijvoorbeeld door alleen fair-trade koffie en fruitsappen te kopen voor de gemeentelijke diensten. Door in Israël geproduceerde goederen ook van de gemeentelijke aankooplijst te schrappen kunnen lokale overheden hun engagement voor de naleving van het internationaal recht en de mensenrechten in Palestina tentoonspreiden.

Zitten de rekeningen van jouw stad of gemeente bij Dexia?

In 2001 nam Dexia NV de controle over de Israëlische bank Otzar Hashilton Hamekomi over. Vandaag weten we dat Dexia de illegale Israëlische kolonies in de bezette Palestijnse gebieden financiert. Laat je burgemeester weten dat je het Israëlische bezettings- en oorlogsbeleid niet wil steunen via jouw gemeentebelastingen. Dat kan via mail, per brief of met lokale sensibiliseringsacties.

Heeft jouw stad of gemeente contracten met G4S?
Dit internationaal beveiligingsbedrijf, dat zich in België vooral toelegt op bewakingsopdrachten, het begeleiden van geldtransporten en het uitschrijven van parkeerboetes, werkt actief mee aan het bezettingsregime van Israël. Het levert er veiligheidsapparatuur en beveiligingsdiensten aan Israëlische militaire controleposten en Israëlische bedrijven die opereren in de illegale nederzettingen. Bovendien beheert G4S zowel in Israël als in de Palestijnse gebieden detentiecentra waarin Palestijnse politieke gevangenen -waaronder kinderen- zonder eerlijk proces opgesloten worden en onderworpen worden aan mishandelingen.
Laat je burgemeester weten dat contracten met dit soort van bedrijven opgeschort moeten worden zolang Israël de mensenrechten en het internationaal recht blijft schenden.


Stort voor het verstrekken van noodhulp aan de getroffenen in Gaza


De Belgische NGO Palestina Solidariteit werkt sinds lang samen met de Palestijnse organisatie 'Palestinian Women Society for Development' (PWWSD). Deze organisatie levert momenteel noodhulp aan de getroffenen in Gaza, doet aan crisisinterventie en biedt humanitaire ondersteuning en adviesdiensten aan de Palestijnen in Gaza.

Aangezien er momenteel geen goederen en humanitaire hulp worden toegelaten in Gaza, besloot PWWSD om via lokale banken en in coördinatie met de plaatselijke medewerkers rechtstreeks geldelijke steun over te maken aan de getroffen gezinnen, zodat die in staat zijn om basisnoden zoals water en voedsel aan te kopen. Meer info op pwwsd.org/en/

Giften kunnen gestort worden op de rekening van Palestina Solidariteit waarna deze worden overgemaakt aan PWWSD. Bij storting graag 'noodhulp Gaza' vermelden. Fiscale attesten voor giften vanaf 40 euro. IBAN: BE64 5230 8014 8852 BIC: TRIOBEBB (Op naam van: Palestina Solidariteit vzw – Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen)


Deel dit artikel