Waterschaarste leidt tot geweld in Somalië

Somalië kampt met de ergste droogte in 40 jaar wat leidt tot toenemende competitie over de watervoorraden. Somalische stammen in Ethiopië bevechten elkaar nu om watervoorraden te pakken te krijgen. In het dorp Yamarug op de Somalische grens vielen reeds minstens 12 doden en 20 gewonden.

Oxfam trok aan de alarmbel over de toestand in Somalië omdat mensen begonnen om te komen van de dorst als gevolg van de aanhoudende droogte. De World Meterological Association voorspelt dat de droogte nog tot april zal duren. De Verenigde Naties schatten dan ook dat meer dan 11 miljoen mensen in delen van Kenia, Ethiopië, Somalië, Eritrea, Tanzania en Burundi voedselhulp zullen nodig hebben in de komende zes maanden.

Bij temperaturen van 40 graden celcius overleven ze op drie glazen water per dag om te drinken, te koken en (zich) te wassen. Dit is slechts één twintigste van de aanbevolen hoeveelheid water die dagelijks nodig is volgens de humanitaire minimum standaard. Er is geen oppervlaktewater meer, waterputten staan droog en men loopt tot 70 kilometer ver op zoek naar water. Mensen bedelen langs de weg om water en sommigen drinken zelfs hun eigen urine. Vanuit de hoofdstad Mogadishu werd al water naar de ergst getroffen gebieden in het zuiden gebracht.

Somalis die of thirst in drought:
http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/africa/4719296.stm
Somalis clash over scarce water:
http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/africa/4723008.stm
Somalia: Hundreds of thousands affected by water shortages – Oxfam:
http://www.irinnews.org/report.asp?ReportID=51749&SelectRegion=Horn_of_Africa&SelectCountry=SOMALIA
Horn of Africa: UN envoy urges quick response to drought crisis:
http://www.irinnews.org/report.asp?ReportID=51818&SelectRegion=Horn_of_Africa&SelectCountry=HORN_OF_AFRICA

 

Join For Water DOOR:

Deel dit artikel