Watertekort in New Delhi lokt gewelddadig protest uit

Watertekorten in de Indiase hoofdstad New Delhi hebben deze week gewelddadige protesten uitgelokt. Inwoners van enkele betere wijken in de hoofdstad belaagden functionarissen van het staatswaterbedrijf Delhi Jal Board (DJB) omdat zij geen garantie konden geven dat de watertoevoer op korte termijn weer normaal wordt. In sommige wijken zitten bewoners al twee weken zonder stromend water.


De watervoorziening in de Indiase hoofdstad verloopt al jaren niet optimaal, maar de vertraagde moessonregens en temperaturen van meer dan 40 graden hebben de problemen de afgelopen weken verergerd. De crisis heeft in New Delhi een hevige discussie doen oplaaien over het slechte watermanagement in de hoofdstad.
Het weinige water in de hoofdstad wordt oneerlijk verdeeld. Het waterverbruik is op plaatsen die onder de New Delhi Municipal Corporation (NDMC) vallen ongeveer vierhonderd liter per hoofd van de bevolking, terwijl bewoners elders in de hoofdstad maar twintig liter krijgen. Veel inwoners van Delhi hebben daarom illegale bronnen geslagen om extra grondwater op te pompen.
Nu er ernstige watertekorten zijn, heeft de overheid aangekondigd dat het verplicht wordt om een vergunning aan te vragen voor het slaan van een bron en dat er voor betaald moet worden. Uit onderzoek is gebleken dat er tenminste 400.000 grondwaterbronnen in de stad zijn. Voor slechts 160.000 daarvan is toestemming gevraagd.
Deskundigen zeggen dat de hoofdleidingen haperen door de vacuĆ¼mdruk die ontstaat omdat honderden pompen tegelijkertijd gebruikt worden. Een technicus van de DJB verklaarde echter dat men terughoudend is in het uitschrijven van boetes, omdat bewoners zonder de pompen nauwelijks water hebben. 'We wachten op grotere toevoer van water van de Tehri-dam later dit jaar, voordat we actie ondernemen', zegt hij.
De bouw van de Tehri-dam, driehonderd kilometer ten noorden van New Delhi in de Himalayastaat Uttaranchal, werd kort geleden afgerond. De hoop dat de dam op korte termijn voor extra water zou zorgen, vervloog echter nadat een leiding die door een drassig gebied loopt, sprong en een van de tunnels in de dam bouwtechnische mankementen vertoonde.
Milieuactivisten waarschuwen bovendien dat de dam gebouwd is op een locatie die gevoelig is voor aardbevingen. Dat kan een gevaar opleveren voor de bevolking verder stroomafwaarts, inclusief de inwoners van New Delhi. Boerenorganisaties zijn op hun beurt boos over de grootschalige verplaatsing van water uit het rivierensysteem van de Himalaya naar stedelijke gebieden. Zij vrezen dat de landbouwgrond daardoor te weinig water krijgt.
Het project roept ook vragen op bij de milieubeweging omdat geen openheid van zaken is gegeven over de inhoud van het contract dat staatswaterbedrijf DJB sloot met Ondeo Degremont, een dochteronderneming van het wereldwijde waterbedrijf Suez Lyonnaise. DJB sloot een Build Operate Transfer (BOT) met Ondeo. Bij een BOT-overeenkomst krijgt een private partij van een overheidsinstelling de opdracht een project uit te voeren en te financieren. Daarna kan het bedrijf het project voor een bepaalde tijd exploiteren om de gemaakte kosten terug te verdienen. De voorwaarden in het contract zijn echter een goed bewaakt geheim en Ondeo-medewerkers weigeren de pers te woord te staan. Zelfs toen een paar jaar geleden enkele bouwvakkers omkwamen tijdens constructiewerkzaamheden, zweeg het bedrijf.
De watercrisis in New Delhi weerspiegelt problemen in sommige andere regio's in India, inclusief de westelijke staat Rajasthan. Daar schoot de politie eerder deze maand vijf boeren dood die het verkeer blokkeerden. Zij protesteerden omdat de overheid er niet in slaagde de irrigatiekanalen van water te voorzien. (JS/MM)

IPS DOOR:

Deel dit artikel