Wedloop op biobrandstoffen

Meer dan twee miljoen hectare. Dat is de oppervlakte van westers gefinancierde plantages voor energiegewassen in Afrika. De investeerders in biobrandstoffen hebben van 12 tot 15 april rendez-vous in Johannesburg voor de jaarlijkse African Biofuels conferentie. Ze debatteren er over hun businessperspectieven in Afrika, het toekomstige eldorado voor het groene goud. Worden de Afrikanen daar ook beter van?

Er moet dit jaar een nieuw klimaatakkoord komen om het aflopende Kyoto-protocol te vervangen. Zowel kleine investeerders als olie- en agro-giganten geloven dat energiegewassen binnen dat nieuwe akkoord aan belang zullen winnen. Ze schuiven met contacten en kapitaal op het Afrikaanse schaakbord, in de hoop op grote winsten. De energielandbouw krijgt echter nu al vaak het verwijt dat hij een nieuwe kolonisering van Afrika inluidt.

De Europese Unie wil tegen 2020 tien procent van haar petroleumverbruik vervangen door "groene" brandstoffen. De Verenigde Staten mikken op vijftien procent tegen 2017. Om die ambities waar te maken zullen beide economische grootmachten een aanzienlijk deel van die biobrandstoffen moeten invoeren. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) schat dat de toenemende vraag naar biobrandstoffen over twintig jaar zo'n 53 miljoen hectare landbouwgrond wereldwijd kan innemen.

BRON:
MO* Magazine
Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel