Wereldtoiletdag: Jaarlijks 1,5 miljoen slachtoffers door gebrek aan toiletten

Wereldtoiletdag 2013 protos haiti 500x300[Foto:©Protos]


Op 19 november is het Wereldtoiletdag, een internationaal initiatief dat sinds dit jaar ook door de Verenigde Naties wordt ondersteund.  

Vandaag heeft nog steeds 1/3 van de wereld geen toegang tot een proper, hygiënisch toilet. Hierdoor kunnen ziektes zich zeer snel verspreiden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie sterven jaarlijks 1,5 miljoen mensen aan diarree. De meeste van hen zijn kinderen jonger dan 5 jaar.

De Millenniumdoelstellingen (MDGs) stelden voorop het aantal mensen zonder toegang tot een toilet te halveren ten opzichte van 1990. "Ondanks de vooruitgang zal dit doel met minstens een half miljard mensen gemist worden", zegt Marc Despiegelaere van PROTOS, een ngo die drinkwater- en sanitaire voorzieningen uitbouwt in landen in ontwikkeling.

Vandaag heeft nog steeds 1/3 van de wereld geen toegang tot een proper, hygiënisch toilet. Dat zijn 2,5 miljard mensen. Bovendien doen nog steeds 1 miljard mensen hun behoefte in de openlucht. Hierdoor kunnen ziektes zich zeer snel verspreiden, want menselijke uitwerpselen zijn een immense bron van virussen en bacteriën. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie sterven jaarlijks 1,5 miljoen mensen aan diarree. De meeste van hen zijn kinderen jonger dan 5 jaar.

Toiletten of latrines kunnen niet los gezien worden van riolering en afvalwaterzuivering, maar die laatste twee componenten zorgen voor een forse toename van het (reeds hoge) kostenplaatje. "Het is niet wenselijk dat de landen in ontwikkeling ons Westerse infrastructuurmodel zo maar kopiëren", zegt Despiegelaere. "In de Zuiderse landen kan op het platteland bijvoorbeeld gewerkt worden met EcoSan-latrines. Hierbij wordt geen water gebruikt en worden de vaste en vloeibare uitwerpselen van elkaar gescheiden. Na een eenvoudig proces kunnen beide gebruikt worden als meststoffen op het land. Helaas zijn dit soort latrines duur in vergelijking met de klassieke put-latrine."

 

Mensenrecht


De helft van alle meisjes ter wereld gaat naar scholen waar geen toilet is. Door het gebrek aan privacy stoppen velen met school wanneer ze de puberteit bereiken. Toiletten zijn een kwestie van waardigheid en de toegang tot een hygiënisch toilet is door de Verenigde Naties erkend als een mensenrecht.


Meer info:


Join For Water DOOR:

Deel dit artikel