Wereldwaterdag@school: nat, solidair en leerrijk

1002660 629600710442294 1432537569 n
21 maart, de dag vóór Wereldwaterdag, werd geplaagd door hevige regen. Maar dat kon leerlingen van verschillende scholen niet beletten om toch deel te nemen aan Wereldwaterdag@school en de Walks for water. Hieronder een kort verslag van een aantal activiteiten.
 

 

LIER – Walk for water / "SOS WATER"

In de voormiddag verzamelden 300 leerlingen van verschillende Lierse basisscholen in de pletsende regen aan de waterzuiveringsinstallatie van Aquafin tegenover de Nete. Hier kregen ze uitleg over de plaats van Aquafin in het totale waterzuiveringsproces. Daarna vulden ze hun flessen en waterbussen met gezond en veilig kraanwater en trokken ze - vergezeld van twee ezels - naar het Moevement. Daar werd de solidariteit met het Zuiden onderstreept: kinderen moeten een boekentas dragen en geen water.

Begeleid door de fanfare Dynamo kwamen ze tegen 12 uur aan op de Grote Markt. Ze werden er opgewacht door scholieren uit middelbare scholen. Leerlingen van het Sint-Aloysiusinstituut en de kunstacademie zetten tegen het podium een levend waterkunstwerk in werking waar ze de voorbije dagen aan gewerkt hadden.

Op die manier leerden ze over kinetische energie en gingen ze in de lessen dieper in op het thema van Wereldwaterdag, namelijk 'water en energie'. Leerlingen van het middelbare Sint-Aloysiusinstituut legden uit waarom dorst een onrecht is en waarom we rationeel en spaarzaam met water moeten omspringen. Zo'n 400 jongeren veroorzaakten daarna met trommels en luid geroep een hels kabaal.

Rik Rottger, de gedeputeerde voor Leefmilieu en Noord-Zuid van de Provincie Antwerpen, Luc Herijgers, schepen van Milieubeheer en Duurzame Ontwikkeling en Johan Verstraete, woordvoerder voor de organisatoren van Wereldwaterdag, wezen op het belang van duurzaam waterbeheer en solidariteit. Op het einde van het actiemoment werd op de Grote markt via morse een "SOS WATER" de wereld ingestuurd, gevolgd door luid geroep en tromgeroffel. De actie werd ontbonden met een oproep om via Facebook, Twitter en SMS vrienden te wijzen op het belang van Wereldwaterdag.

 

EERNEGEM – Water proeven / enquête

Ook in het West-Vlaamse Eernegem begon het al vroeg in de ochtend te regenen, maar dat was absoluut geen probleem voor de leerlingen van MPI De Zandkorrel: zij waren heel enthousiast. Op hun standje op de markt konden bezoekers water drinken, waarna ze moesten raden of ze net flessen- of kraanwater gedronken hadden. In alle bekertjes zat kraantjeswater, maar toch meenden enkele bezoekers flessenwater te proeven! De leerlingen trokken ook de hele markt rond met een enquête. Ze vroegen mensen onder meer of ze kraanwater drinken, of hun douche een spaarknop heeft, en of de auto met regenwater gewassen wordt.

OOSTENDE – Voordracht Bart Castelein

In het Centrum Leren & Werken (VTI Oostende) kwam Bart Castelein voor twee klassen over water en energie praten. Castelein is een echte wereldreiziger: met zijn fiets bezocht hij maar liefst 80 landen! De leerlingen luisterden geboeid naar zijn verhalen, maar staken ook heel wat op over water- en energiegebruik. De spreker had een composttoilet meegebracht en toonde de werking ervan. Verder deelde hij met de leerlingen een aantal ideeën om energie te besparen.

KORTRIJK – Waterdragers

In KTA Drie Hofsteden werden de leerlingen in groepen verdeeld. Elke groep kreeg een emmer die gevuld moest worden met water. De leerlingen namen deel aan vier activiteiten die telkens iets met water te maken hebben (een sportieve waterestafette, een quiz over waterweetjes, een tentoonstelling over een waterproject in Namibië en een smoothie maken met seizoensgroenten). Er kon water gewonnen en verloren worden. De groep met de volste emmer was de winnaar.

ERPENT – Waterbar

Het eco-team van het college Notre-Dame de la Paix in Erpent is zeer actief en motiveerde op 20 maart een goeie 150 leerlingen om deel te nemen aan de Wereldwaterdagactiviteit. Voor de gelegenheid werd een waterbar geplaatst. Frisdrank drinken was niet mogelijk, want de slogan luidde: "Drink kraanwater: het is goed voor de gezondheid, het milieu en onze portemonnee!". Om zich in te leven in de problematiek, speelden de leerlingen van het vijfde middelbaar een rollenspel dat was uitgewerkt in samenwerking met PROTOS en GoodPlanet.


Meer info:

Deel dit artikel