Wereldwijde actieweek voor rechtvaardige fiscaliteit

campagne taxjustice Tussen 16 en 23 juni wordt wereldwijd actie gevoerd voor rechtvaardige fiscaliteit. Zowel in Noord als in Zuid organiseren tal van organisaties verenigd in de Global Alliance for Tax Justice een brede waaier activiteiten om regeringen aan te zetten de nodige maatregelen te nemen.

Door belastingontwijking en –ontduiking lopen overheden wereldwijd miljarden euro’s belastinginkomsten mis. Die middelen kunnen gebruikt worden voor openbare diensten zoals gezondheidszorg en onderwijs.

Half juli ontmoeten regeringen van alle landen elkaar in Addis Abeba. Daar moeten ze beslissen over manieren om de strijd tegen armoede en ongelijkheid te financieren. Addis betekent een historische kans om een ingrijpende ‘tax shift’ op mondiaal niveau door te voeren.

Belastingontwijking en –ontduiking is een globaal probleem en heeft dan ook globale oplossingen nodig. Vandaag worden de spelregels rond belastingen geschreven door een select clubje van de rijkste en machtigste landen. Die regels spelen in de kaart van multinationals die vaak in die landen zijn gevestigd.

Met de belangen van ontwikkelingslanden wordt te weinig rekening gehouden. Om belastingontwijking en –ontduiking tegen te gaan moeten we ervoor zorgen dat alle landen op gelijke voet kunnen meepraten.

Daarom bundelen ngo’s en middenveldorganisaties wereldwijd de krachten om de eis naar rechtvaardige fiscale spelregels kracht bij te zetten.

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels