Yvo de Boer, voorzitter van de VN-Klimaatconventie

De Nederlander Yvo de Boer is sinds 2006 voorzitter van de VN-Klimaatconventie (UNFCCC). Kort na de klimaattop van Kopenhagen diende hij zijn ontslag in. De Boer gaat in juli aan de slag bij het internationale consultancykantoor KPMG als verantwoordelijke voor klimaat en duurzame ontwikkeling. MO* legde hem drie prangende vragen voor.

Moeten de klimaatonderhandelingen, na de ontnuchtering van Kopenhagen, over een nieuwe boeg worden gegooid?

Na wat bezinning ben ik tot de conclusie gekomen dat de resultaten van Kopenhagen niet onbelangrijk zijn. We moeten het proces verder zetten. Ik hoop dat we nu in een fase komen waarin we al de mooie woorden in de praktijk kunnen brengen, vooral voor de ontwikkelingslanden.

De bedrijfswereld wil een akkoord dat long, loud and legal is: het moet een looptijd hebben van dertig tot vijftig jaar, het moet ambitieus zijn en alle landen moeten zich engageren en hun verplichtingen nakomen. Het is heel belangrijk om een internationale aanpak te hebben die we kunnen harmoniseren en waarbij we landen kunnen verzekeren dat als zij een stap vooruit zetten, anderen dat ook doen.

BRON:
MO* Magazine
Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel