Zelf onze toekomst ontwerpen volgens Rob Hopkins

We strompelen van de ene crisis naar de andere en politici slagen er maar niet in grondige antwoorden te bieden. Aan de basis leeft er veel frustratie om de impasse maar evengoed schuilt daar een schat aan positieve energie. Rob Hopkins, grondlegger van de transitiebeweging, is erin geslaagd die verborgen energie te mobiliseren. Hopkins was onlangs in Brussel voor een ontmoeting met de Belgische transitiebeweging.

Het vertrekpunt voor de transitiebeweging vijf jaar geleden was de klimaatcrisis en het einde van het tijdperk van goedkope olie. Sindsdien stapelen de crisissen zich op.

Hopkins: Mensen als de Ierse geoloog Colin Campbell en de Amerikaanse journalist Richard Heinberg tonen al enige tijd het verband aan tussen goedkope energie, schulden en de consumptiecultuur. Al die zaken komen vandaag samen als een "perfecte storm". We bevinden ons op de top van de oliecurve en daar stuiteren we nog een poosje op en neer vooraleer de curve de diepte induikt. Omdat de economie de hoge prijs niet meer aankan, daalt de prijs, waardoor de groei opnieuw wat kan toenemen. Maar eenmaal de prijs opnieuw stijgt, duiken we in een recessie. Intussen groeit de schuldenberg. Die drie crisissen -klimaatwijziging, piekolie (het punt waarop de helft van de wereldreserves van petroleum zijn opgepompt en de ontginning moeilijker wordt, adw) en de economische crisis- dienen zich aan op hun eigen ritme. We komen aan het einde van een groot feest en zitten nu met de rommel.

BRON:
MO* Magazine

Deel dit artikel