Zo kom je op voor vrouwenrechten op 25 november: 4 tips van G3W

Op zaterdag 25 november vindt de jaarlijkse Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen plaats. Verhalen uit het Zuiden, #metoo en ook de recente getuigenissen uit de mediawereld bewijzen het: de strijd voor vrouwenrechten is nog lang niet passé. Ontdek hier hoe jij op 25 november je stem kan laten horen.

In 1999 beslisten de Verenigde Naties om een Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen in het leven te roepen. De aanleiding was de nagedachtenis van de brutale moord in 1960 op de zussen Mirabal, 3 politieke activisten in de Dominicaanse Republiek. Bijna twintig jaar later is de aandacht voor geweld tegen vrouwen nog altijd hoognodig en relevant.

Wist je dat 1 op de 5 vrouwen de voorbije 12 maanden met fysiek of seksueel geweld van hun partner te maken kregen?1  En dat slechts 52% van de vrouwen in ontwikkelingslanden in een relatie of huwelijk zelf kan beslissen over seksuele betrekkingen en voorbehoedsmiddelen?2

Over heel de wereld komen op 25 november vrouwen én mannen op straat om het geweld tegen vrouwen aan te kaarten.

4 tips van G3W om op 25 november op te komen tegen geweld tegen vrouwen

1. STOP geweld tegen vrouwen – betoging georganiseerd door Mirabal

Mirabal is een Belgische koepel van meer dan 60 verenigingen die zich inzetten voor vrouwenrechten. Zij organiseren een manifestatie vanaf 14u aan het Station Noord in Brussel. Stap je mee? Breng dan een stuk rode stof mee om de rode draad van de betoging te versterken. => lees meer

 2. Multiculturele modeshow voor vrouwen in Zelzate

"Een vrouwenwereld in je buurt" organiseert tussen 13u en 18u een multiculturele modeshow met dessertbuffet en tweedehands kledingverkoop in Zelzate. De opbrengst van deze actie gaat naar het werk van G3W in de Filipijnen. => lees meer

 3. Orange the World – Internationale actie van UNiTE

Deze actie van de Verenigde Naties roept op om op 25 november de straten en pleinen over heel de wereld oranje te kleuren. Je kan zelf meedoen door een stuk van je straat oranje te schilderen en een foto te delen op de Facebookpagina van Say No – UniTE

4. Steun de strijd van G3W voor meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen

Voor G3W is gender een integraal onderdeel van de strijd tegen sociale onrechtvaardigheid. Meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen betekent een verbetering voor de gezondheid van ons allemaal. In elk partnerland maken we die strijd concreet.

  • In de Filipijnen werken we samen met GABRIELA een nationaal netwerk van vrouwenrechtenorganisaties. Zij voeren dagelijks de strijd voor meer gelijkheid en tegen geweld tegen vrouwen.
  • In Congo lanceerde partner Etoile du Sud het concept Genderdorpen. Op die manier werken zij aan gelijkheid en vrouwenrechten.
  • In Palestina versterken we jongerenbewegingen die zich inzetten voor campagnes tegen geweld tegen vrouwen. Elke dag strijden onze partners om de rechten van vrouwen te verdedigen door deel te nemen aan verschillende netwerken en activiteiten die hun empowerment vergroten.

Steun onze gezamenlijke strijd en doe een gift. Dat kan online of op het rekeningnummer BE15 0010 4517 8030 (mededeling: gift vrouwenrechten).

 


Voetnoten:

1. Volgens een onderzoek van de Verenigde Naties tussen 2005 en 2016 in 87 landen, maakte 19% van de vrouwen (tussen 15 en 49 jaar) de laatste 12 maanden fysiek of seksueel geweld mee door een intieme partner.

2. Deze cijfers zijn gebaseerd op data die in 2012 verzameld zijn in 45 landen, waarvan 43 ontwikkelingslanden.

Viva Salud DOOR:

Auteur: Delphine Van Belleghem - G3W

Deel dit artikel