Zonder propere handen geen duurzame ontwikkeling

Op 15 oktober 2013 is het Werelddag Handen Wassen. PROTOS ijvert voor WASH (WAter, Sanitair en Hygiëne) voor iedereen en organiseert die dag een actie op het Woodrow Wilsonplein in Gent om het gebrek aan drinkwater, sanitair en hygiëne in het Zuiden onder de aandacht te brengen.

Werelddag Handen Wassen Toamasina Madagaskar 2012 protos
[Foto:©Protos]


PERSBERICHT 11/10/2013

Miljarden mensen zonder drinkwater, sanitair & hygiëne

Op 15 oktober 2013 is het Werelddag Handen Wassen. WASH (WAter, Sanitair en Hygiëne) is essentieel voor duurzame menselijke ontwikkeling en een menswaardig bestaan. De helft van alle ziekenhuisbedden ter wereld wordt namelijk ingenomen door slachtoffers van een ziekte door een gebrek aan hygiëne.Een goede hygiëne kan niet los gezien worden van twee andere cruciale schakels in ziektepreventie: drinkbaar water en degelijke sanitaire voorzieningen. WASH-ontwikkelingsprogramma's (garanderen van Water, Sanitair en Hygiëne in de hele wereld) zijn anno 2013 nog steeds een fundamentele bouwsteen in de menselijke ontwikkeling en zijn essentieel voor een menswaardig bestaan. Door toegang tot drinkbaar water en sanitaire voorzieningen te verzekeren, en door vormingen over hygiëne te geven, wordt armoede wereldwijd aangepakt bij de bron.

 

 

Nood aan sanitair en kennis over hygiëne

Voor ons is het een evidentie, maar voor één derde (!) van de wereldbevolking lijkt het maar niet te lukken. De Millenniumdoelstellingen (MDGs) stelden voorop het aantal mensen zonder toegang tot een degelijke sanitaire basisvoorziening te halveren, maar dit doel zal met minstens een half miljard mensen gemist worden.

Ondanks de vooruitgang sinds de ondertekening van de MDGs in het jaar 2000, zijn er nog steeds 2,5 miljard mensen die géén toegang hebben tot een proper toilet of een hygiënische latrine. De problematiek spreekt minder tot de verbeelding dan een aardbeving of overstroming, maar is desalniettemin bijzonder zorgwekkend. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie sterven jaarlijks 1,5 miljoen mensen aan diarree. De meeste van hen zijn kinderen jonger dan 5 jaar.

In 2013 doen nog 1 miljard mensen hun behoefte op het veld, op de straat of in een rivier. Hierdoor kunnen ziektes zich zeer snel verspreiden, want menselijke uitwerpselen zijn een immense bron van virussen en bacteriën. In het Zuiden is er bovendien vaak geen toiletpapier. Achteraf de handen wassen met zeep is in dat geval meer dan noodzakelijk, maar helaas ontbreekt dikwijls de kennis over het belang van een goede hygiëne. Onderzoek heeft aangetoond dat handen wassen met zeep een grotere impact heeft op ziektepreventie dan eender welk vaccin. Het vermindert het risico op diarree met maar liefst 47%.


Drinkwater en sanitaire voorzieningen, een mensenrecht

De MDG voor drinkwater werd inmiddels behaald, maar toch hebben nog steeds 768 miljoen mensen geen drinkbaar water in hun nabije omgeving. Miljoenen mensen – meestal vrouwen en kinderen – moeten dagelijks kilometers stappen naar een waterbron. Terwijl u en ik eenvoudig de kraan kunnen opendraaien in huis, zijn er mensen die uren tijd verspillen om water te halen. Tijd die ze niet kunnen gebruiken om voor hun gezin te zorgen, een inkomen te verdienen of naar school te gaan. Het water dat ze halen is bovendien vaak erg vervuild.

globalhandwashingday

Toegang tot drinkwater en sanitaire voorzieningen werd in 2010 door de Verenigde Naties erkend als een een mensenrecht, maar of de wereldleiders er van wakker liggen is nog maar de vraag. In 2012 werd wereldwijd meer dan 1700 miljard dollar uitgegeven aan militaire operaties. 'Amper' 30 miljard dollar per jaar zou volstaan om de hele wereld van drinkbaar water en basissanitair te voorzien.Actie


Op 15 oktober 2013 is het Werelddag Handen Wassen.
PROTOS ijvert voor WASH (Water, Sanitair en Hygiëne) voor iedereen en organiseert die dag een actie op het Woodrow Wilsonplein in Gent.  Tussen 12u00 en 13u00 zullen tientallen mensen in de rij staan om hun handen te wassen of om naar het toilet te gaan. U bent van harte welkom tijdens dit actiemoment.

Wanneer? 15 oktober 2013, tussen 12u00 en 13u00
Waar? Woodrow Wilsonplein, Gent
Wat? Actie om het gebrek aan drinkwater, sanitair en hygiëne in het Zuiden onder de aandacht te brengen

  • Een derde van de wereldbevolking heeft geen hygiënisch toilet
     
  • 10 procent van de wereldbevolking heeft geen drinkbaar water
     
  • Jaarlijks sterven nog 1,5 miljoen mensen aan een simpele ziekte zoals diarree; de meesten zijn kinderen jonger dan 5
     
  • In 2013 doen nog 1 miljard mensen hun behoefte op het veld, op de straat of in een rivier
Meer info:

Join For Water DOOR:

Deel dit artikel