1 juni: Werelmelkdag - Kamelenmelk als oplossing tegen voedselonzekerheid

Op 1 juni is het Wereldmelkdag. Dierenartsen Zonder Grenzen wil op die dag stilstaan bij de onmisbare rol van melk in ontwikkelingslanden. Melk is er één van de belangrijkste, soms zelfs enige bronnen van voedsel.

40 miljoen kinderen op aarde krijgen te weinig vitamine A binnen, een stof die vooral voorkomt in melk, vlees en eieren. 70 % van deze kinderen sterft hierdoor aan relatief onschuldige aandoeningen, zoals mazelen of diarree.

Kamelenmelk, een onontbeerlijke voedingsbron voor nomaden en woestijnbewoners

In woestijngebieden is kamelenmelk vaak de enige beschikbare voedingsbron. Voor woestijnbewoners is het een erg compleet voedingsmiddel, waarmee ze zich weken kunnen voeden. Kamelenmelk is rijk aan vitamine C, vitamine B, ijzer en onverzadigde vetzuren. Heel belangrijk voor woestijnbewoners die nauwelijks over fruit en groenten beschikken. Van alle soorten melk lijkt kamelenmelk nog het meest op moedermelk. Volgens de Voedsel en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (www.fao.org) kan de handel in kamelenmelk een groot commercieel succes zijn. Het kan naast meer voedsel ook extra geld opleveren voor de nomaden die over weinig andere inkomstenbronnen beschikken.

Hoe kamelenmelk langer bewaren ?
Door er « Camelbert » kaas of chocolade van te maken
Meer informatie vindt u in het persdossier op de website van Dierenartsen Zonder Grenzen (www.dzg-belgium.org)

31 mei 2007 : persmoment in Planckendael

Met JAN LEYERS (Peter van Dierenartsen Zonder Grenzen) & FRANCIS VERCAMMEN (Dierenarts uit Dieren in Nesten)

Dierenartsen Zonder Grenzen bestrijdt de honger in Afrika door de gezondheid van het melkvee te verbeteren. Op donderdag 31 mei nodigen Dierenartsen Zonder Grenzen en Planckendael de pers graag uit voor een informatief en entertainend persmoment in het dierenpark in Mechelen. Op 1 juni zelf, zullen er animaties plaatsvinden in Planckendael.

Deel dit artikel