1 op 4 vluchtelingen heeft Belg als beste vriend

Wonen vluchtelingen graag in België? Hoe denken ze over ‘de Belg'? En lusten ze Belgische frietjes? Vluchtelingenwerk Vlaanderen vroeg het aan 109 vluchtelingen. Daarnaast deed Vluchtelingenwerk ook een rondvraag bij 158 vrijwilligers naar hun ervaringen, bevindingen en relatie met vluchtelingen. Het werd een positief verhaal over vluchtelingen die ons beter kennen dan we denken en over vrijwilligers die veel méér zijn dan begeleiders.

Amra En Nerma uit de campagnespot van VluchtelingenwerkVluchtelingen zijn hier niet uit vrije wil. Zij zijn hier omdat ze geen andere uitweg zagen. Omdat ze vervolgd werden. Omdat hun kinderen bedreigd werden. Ze moesten halsoverkop vluchten, om in ons land helemaal opnieuw te beginnen.

Een warm welkom doet dan veel. Dagelijks staan er in ons land heel wat vrijwilligers klaar om vluchtelingen een veilig gevoel te geven en wegwijs te maken in een nieuwe cultuur, een nieuwe taal, een nieuwe omgeving. Wat begint als een eerste aarzelend gesprek, groeit vaak uit tot een diepe vriendschap.

En wat voor vluchtelingen begint als een ongevraagde make-over van hun leven, leidt in vele gevallen tot een geslaagd resultaat.

Om te weten hoe geslaagd, deed Vluchtelingenwerk een rondvraag bij vluchtelingen in België.
Uit deze bevraging blijkt dat vluchtelingen graag in België wonen (53%) en dat ze hier een toekomst voor zichzelf zien (50%). Gelukkig maar want 40% van de vluchtelingen was bang toen ze hier voor het eerst aankwamen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat 51% van de vluchtelingen het fijn vindt dat ze zich veilig kunnen voelen in België.

Vluchtelingen hebben ook veel vrienden onder de Belgen. 28% heeft zelfs een Belg als béste vriend. Bovendien kennen ze ons beter dan we zelf denken: ze vinden dat Belgen harde werkers zijn (63%), vinden dat we veel belang hechten aan geld (48%), maar ook dat we hulpvaardig zijn (37%). En ja, vuchtelingen eten graag frietjes: voor 42% is dat het favoriete Belgische gerecht.

Daarnaast lanceerde Vluchtelingenwerk ook een bevraging bij de vele vrijwilligers die zich elke dag opnieuw inzetten voor vluchtelingen in België.
En dat doen ze met veel overgave. Ze beschouwen vrijwilligerswerk dan ook als een verrijking van hun leven (72%) en vinden het ‘gevoel iets voor iemand anders te kunnen doen' het fijnste aspect aan het werk (68%). Vele vrijwilligers hebben ook een echte vriendschapsrelatie met ‘hun' vluchtelingen: 54% heeft een goede persoonlijke band met hen, 21% verwelkomde hen in de persoonlijke vriendenkring en 39% stelde hen voor aan de eigen familie.

Contact & info

  • Meer cijfers en resultaten in de persfiche.
  • Vluchtelingenwerk roept iedereen op om mee te schrijven aan een nieuw verhaal en vrijwilliger voor vluchtelingen te worden in dit filmpje en deze radiospot.
  • Alle info, cijfers en persoonlijke verhalen op www.vluchtelingenwerk.be.
  • Voor meer duiding, info, interviews met getuigen/woordvoerder Vluchtelingenwerk neem contact op met persmedewerker Vluchtelingenwerk Eef Heylighen - 0493 88 65 97.

Volg Vluchtelingenwerk op www.twitter.com/VluchtwerkVl !

Vluchtelingenwerk DOOR:

Deel dit artikel