10.000ste klas in een inleefatelier van Studio Globo

Al 10.000 leerkrachten namen met hun klas deel aan een inleefatelier van Studio Globo


20120525 22 LiesbetDePooterOp 7 januari 1987 bezocht voor het eerst een leraar met zijn klas het 'kinderwereldatelier' in de Reuzenpoort te Antwerpen.

Binnenkort, 25 jaar later, verwelkomt Studio Globo de 10.000ste klas in een van de ondertussen negen inleefateliers.

Tijdens een inleefatelier brengen kinderen en leerkrachten voor een halve dag een bezoek aan Congo, Peru, Guatemala, India, Senegal of de Filippijnen. Door hen het dagelijkse leven in een dorp of een stad te laten ervaren, geeft Studio Globo een genuanceerd beeld mee over het leven van mensen in het Zuiden.
Sinds een tiental jaar zijn er ook een aantal ateliers die leerlingen en leraren positief leren omgaan met de diversiteit in de eigen samenleving.

Een leraar die met zijn klas wil deelnemen, volgt eerst een vorming bij Studio Globo. Daarna volgt in de eigen school een voorbereiding op het bezoek aan de hand van een lespakket dat Studio Globo ter beschikking stelt. Na de ervaring in het inleefatelier sluit de leraar het project af met een nawerking. In die 25 jaar beleefden zowat 250.000 kinderen die ervaring.

Op vrijdag 25 mei 2012 zet Studio Globo de 10.000ste klas én leerkracht die een inleefatelier bezoekt in de bloemetjes.

 

Deze Antwerpse klas zal vanuit de Rolwagenstraat in Antwerpen het vliegtuig nemen richting Peru. Voor enkele uren kruipen ze in de huid van een inwoner van de grootstad Lima of van Ichuña, een bergdorp in de Andes.

Na hun bezoek aan Peru ontvangt de klas een leuk aandenken uit de handen van Bert De Wolf, oprichter van het eerste inleefatelier.

Ook de leerkracht krijgt een gepaste attentie. Het is dankzij de inzet van die ondertussen 10.000 leerkrachten dat kinderen en jongeren sleutels aangereikt krijgen om met een open blik op de wereld op te groeien.

Eén van de eerste kinderen in het inleefatelier in Antwerpen was Klaas Delrue van Yevgueni. Hij getuigt op 25 mei samen met zijn toenmalige juf, Roos Wullaert, over zijn ervaring in het atelier.Naast inleefateliers biedt Studio Globo ook vormingspakketten aan voor het secundair onderwijs en voor de lerarenopleiding in hogescholen. Dit alles wordt ondersteund door een uitgebreid aanbod aan didactische materialen zoals publicaties, voorwerpenkoffers en fotosets.

De jongens en meisjes van de 10.000ste klas én hun leerkracht zullen hun reis naar Peru op 25 mei nog lang blijven herinneren. En misschien kijken zij binnen 25 jaar met plezier terug naar hun ervaring in het inleefatelier van Studio Globo.

Meer info:
Studio Globo DOOR:

Deel dit artikel