12 de Vredesloop in Ieper: sport je mee voor vrede in Afghanistan en Palestina?

Op zaterdag 18 oktober heeft de 12de editie van de Käthe Kollwitz Vredesloop plaats, in de Vredessstad Ieper. Wil je lopen, wandelen of biken voor vrede, dan is Ieper die dag the place to be. We vroegen tekst en uitleg aan coördinator (en intal-lid!) Geert Van Langendonck.

Waar komt de idee van een Vredesloop vandaan?
Geert: "In het midden van de jaren '90 namen enkele Belgische sporters deel aan een internationale vredesloop in het Zweedse Göteborg. Ze besloten om ook bij ons iets te organiseren om een breed publiek via sport te sensibiliseren voor vrede. Aanvankelijk vond de Belgische Vredesloop plaats in Koekelare, waar het standbeeld 'Treurend echtpaar' van de Duitse kunstenares Käthe Kollwitz staat. Zij verloor een zoon in de Eerste Wereldoorlog, in de Westhoek, en de Vredesloop werd naar haar genoemd. Intussen is de loop al lang verhuisd naar Ieper, gekend als Vredesstad."

Elk jaar wordt de Vredesloop opgehangen aan een conflict of een thema. Wat is het deze keer?

Geert: "Eerst en vooral zetten we een heel gekend symbool in de kijker: het vredesteken is namelijk 50 jaar oud. Elke loper ontvangt een t-shirt met daarop het vredesteken en "1958-2008". Daarnaast hebben we aandacht voor Afghanistan en Palestina. Afghanistan is vandaag erg actueel, met de meer uitgesproken Belgische deelname aan de militaire bezetting. Onze F16's zijn de laatste weken al herhaaldelijk ingezet. We vinden dat zo'n militaire aanpak de vrede zeker niet dient. Op de Vredesloop komt iemand van Moeders voor Vrede uitleggen hoe zij een humanitair project in Afghanistan steunen: een vrouwenhuis in Istalif. Ook Ludo De Brabander van Vrede vzw zal er zijn, als spreker én als loper. En Ilse Dielen, secretaris van ACV-Antwerpen, komt getuigen, over haar missie naar Palestina vorig jaar. Tussendoor treden de Palestijnse rappers van Gaza Team op."

Maar ik neem aan dat de mensen in de eerste plaats naar Ieper komen om te sporten. Wat bieden jullie?
Geert: "De loop is opgedeeld in jeugdreeksen, een jogging van 5 km en een wedstrijd over 10 km. Er doen loopclubs mee, maar evengoed scholen, een ziekenhuis, enkele bedrijven. Als het weer meevalt, rekenen we op 400 deelnemers. Daarnaast is er een vredeswandeling met gids, rond het thema van de Chinese arbeiders tijdens de Eerste Wereldoorlog. En er is ook weer een motortocht, met de Bikers for Peace."

En hoe krijgen jullie dat allemaal georganiseerd?
Geert: "We kunnen gelukkig rekenen op een gemotiveerde lokale groep, het Käthe Kollwitz Vredesloop-Comité, waarbij we zoveel mogelijk mensen betrekken. En we slaan ook de handen in mekaar met andere organisaties. Vorig jaar was dat vooral met vrouwenorganisaties, omdat er gelijktijdig in Ieper een vrouwenvredesconferentie was. We gaan op dat élan door: de Vrouwen voor Vrede doen weer mee, Vrede vzw, intal, maar ook mensen uit het ACV en de KWB."

Praktische info vind je in de intal-kalender, en inschrijven kan via http://www.vredesloop.be/

intal DOOR:

Deel dit artikel