150 organisaties vragen "regels voor bedrijven, rechten voor mensen"

Twee grote Europese campagnes hebben de handen in elkaar geslagen: de campagne voor een bindend VN-verdrag over bedrijven en mensenrechten en de campagne tegen de investeerder-staat geschillenregeling (ISDS) in handels en investeringsakkoorden. Met meer dan 150 Europese organisaties willen ze honderdduizenden handtekeningen inzamelen. Leden van het Belgische Platform voor Rechtvaardige en Duurzame Handel, waaronder 11.11.11, doen mee.

Buitenlandse investeerders

De investeerder-staat geschillenregeling (bekend onder zijn Engelse afkorting ISDS) geeft buitenlandse investeerders het recht om staten voor internationale arbitragetribunalen te dagen als ze vinden dat een overheidsmaatregel hun belangen schaadt. Ze kunnen daar dan uitgebreide financiële compensatie voor vragen.

Dit geeft deze bedrijven een sterk instrument om regeringen af te dreigen als ze nieuwe maatregelen willen nemen, ook op het vlak van sociale of milieubescherming. Zo werd onlangs in Frankrijk de Wet Hulot over koolwaterstoffen afgezwakt, nadat een Canadese oliemaatschappij gedreigd had met een ISDS-aanklacht die miljoenen kon kosten.

De Canadese minister Freeland heeft ISDS geschrapt uit het handelsverdrag met de VS omdat het de belastingbetaler te veel geld kost

De Canadese minister Freeland, die in 2016 naar het Waalse parlement was gekomen om CETA (het akkoord tussen de EU en Canada) te verdedigen, heeft onlangs overigens toegegeven dat ISDS de Canadese belastingbetaler te veel geld heeft gekost. Bijgevolg heeft ze heeft ISDS geschrapt uit het nieuwe Canadese handelsverdrag met de Verenigde Staten.

Onder druk van campagnes in Europa heeft de Europese Unie een aantal ISDS-procedures hervormd, maar ze houdt het systeem overeind en ijvert nu zelfs voor een mondiaal ISDS-hof.

Slachtoffers van mensenrechten

Tegelijk verzetten de EU en haar lidstaten zich tegen een bindend VN-Verdrag dat slachtoffers van mensenrechtenschendingen door transnationale bedrijven de mogelijkheid geeft om die bedrijven internationaal te vervolgen. Ecuador en Zuid-Afrika dienden daarvoor in 2014 een resolutie  in bij de VN-Mensenrechtenraad.

Een meerderheid was voor, maar de EU-landen en andere rijke landen waren tegen. Sinds 2016 wordt er dus in de VN onderhandeld over een bindend verdrag inzake bedrijven en mensenrechten, maar de EU en haar lidstaten doen niet echt mee.

Regels voor bedrijven, rechten voor mensen

De EU wil dus wel juridische privileges voor bedrijven, maar geen afdwingbare rechten voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen. Het mag dus niet verwonderen dat de 2 campagnes tégen ISDS en vóór een bindend VN-verdrag elkaar ontmoetten en samen de EU onder druk zetten om haar logica om te draaien en de zwakken meer rechten te geven en de machtigen meer plichten.

Het Belgische Platform voor Rechtvaardige en Duurzame Handel, dat de vakbonden, mensenrechten-, gezondheids-, milieu-, consumenten- en ontwikkelings- organisaties verenigt, heeft vorig jaar ook een standpunt in die zin aangenomen.

Petitie

De campagne Rights for People, Rules for Corporations, Stop ISDS gaat van start op dinsdag 22 januari. Naast de 150 organisaties die nu al meedoen, wordt de campagne ook technisch gesteund door ngo's die gespecialiseerd zijn in online petities en die in 2015-2016 geholpen hebben om de 3,5 miljoen handtekeningen te verzamelen tegen TTIP (het handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en de EU), CETA en ISDS.

Doe mee en teken

11.11.11 DOOR:

Lees ook

Teken de petitie

De Europese campagne die op 22 januari 2019 van start ging haalde in enkele weken tijd meer dan 500.000 handtekeningen op.

stop-isds-bg white-200x200

Teken de Europese petitie tegen ISDS

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels